După ce Agenţia Spaţială Americană şi-a dat, luni, acordul, naveta Atlantis s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională, marţi, la ora 14.42 GMT, după o misiune ce a durat 13 zile. Sistemul informatic central rusesc de pe Staţia Spaţială, vital pentru controlul oxigenului, al apei şi al stabilităţii orbitale, a continuat să funcţioneze normal, după o pană fără precedent care a durat 48 de ore, miercuri şi joi, săptămîna trecută. Centrul de control spaţial rus de la Moscova a repus în funcţiune toate sistemele Staţiei controlate de aceste computere, cu excepţia generatorului rus de oxigen Elektron, de care specialiştii se vor ocupa ulterior.
Luni au fost testate motoarele orbitale ale Staţiei ce depind de computerele ruseşti care au fost afectate. Aceste motoare corectează orientarea Staţiei cînd giroscoapele, controlate de computerele americane, nu pot asigura singure această funcţie. Aceste motoare ajută, de asemenea, la manevrele de arimare şi previn coliziunile cu deşeuri din spaţiu. Pentru a compensa pierderea controlului asupra acestor motoare, NASA a apelat la naveta Atlantis, conectată la Staţie de o săptămînă. După testele de luni, specialiştii s-au asigurat că motoarele orbitale funcţionează cum trebuie, iar Atlantis a primit permisiunea de a se desprindă de Staţie şi a se întoarce pe pe Pămînt, joi, pe 21 iunie, aşa cum a fost prevăzut.
Cei şapte astronauţi de pe Atlantis şi cei trei membri ai Expediţiei 15 de pe Staţie, ruşii Fiodor Iurtşikin şi Oleg Kotov şi americanul Clayton Anderson, au avut o scurtă ceremonie de adio înainte de a închide cele două vase spaţiale. Înainte de a pleca spre Pămînt, comandantul navetei, Rick Sturckow, a efectuat un tur foarte aproape de Staţia Spaţială pentru a permite echipajului să fotografieze noua antenă dublă solară instalată pe Staţie în timpul acestei misiuni. Aterizarea navetei Atlantis, cu cei şapte astronauţi la bord, este prevăzută pentru joi, ora 17.54 GMT, la Centrul spaţial Kennedy, în apropiere de Cape Canaveral, în Florida, de unde a fost lansată pe data de 8 iunie.