La o zi după lansarea sa într-o misiune de a repara telescopul orbital Hubble, naveta Atlantis este verificată pe orbită. Ziua de marţi a fost rezervată în întregime verificării fiecărei părţi a navetei, în căutarea eventualelor avarii ce ar fi putut să apară după lansare. Cei şapte astronauţi din echipajul navetei au trebuit apoi să înfrunte pericolul reprezentat de deşeurile aflate pe orbită la înălţimea de 560 de kilometri, unde se află amplasat şi telescopul Hubble, la care trebuie să ajungă astăzi.
Conform analizelor preliminare, naveta Atlantis a suportat foarte bine lansarea în spaţiu, însă verificările continuă. O altă navetă, Endeavour, a fost transportată pe rampa de lansare şi va putea ajunge pe orbită în trei pînă la şase zile, ca o măsură de securitate în cazul în care echipajul navetei Atlantis ar trebui evacuat. Această misiune este cu atît mai periculoasă cu cît naveta Atlantis se va afla mult prea departe de Staţia Spaţială Orbitală pentru a putea să se conecteze la aceasta, în cazul unor probleme tehnice. Echipajul va avea rezerve de oxigen pentru 25 de zile în spaţiu. Operaţiunea de salvare concepută de experţii NASA, demnă de un scenariu de Hollywood, implică pregătirea navetei Endeavour, la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, pentru ca aceasta să poată fi lansată cu rapiditate, avînd la bord un echipaj alcătuit din patru astronauţi.
Este pentru prima oară în istoria NASA cînd o navetă şi echipajul ei sînt pregătiţi pentru o sarcină care constă în aşteptarea semnalului de decolare, pentru a porni într-o misiune de salvare. Potrivit celui mai nefericit scenariu, naveta Endeavour va trebui lansată contra cronometru, pentru a ajunge lîngă Atlantis, la o altitudine de circa 600 de kilometri deasupra Terrei. După ce uşile de la cele două trenuri de aterizare vor fi faţă în faţă, astronauţii de pe Endeavour vor acţiona cu delicateţe un braţ robotizat lung de 15 metri, pentru a lega între ele cele două navete spaţiale. Echipajul de pe Endeavour va avea la dispoziţie două zile pentru a realiza o punte de corzi între navete, pe care astronauţii de pe Atlantis să poată merge în spaţiu pentru a ajunge la cealaltă navetă. Acest scenariu, oricît de neplauzibil ar putea să pară, a fost planificat extrem de riguros de specialiştii americani. După catastrofa navetei Columbia, din februarie 2003, în care şapte astronauţi şi-au pierdut viaţa, agenţia spaţială americană a început să elaboreze scenarii alternative. Pînă în prezent, însă, toate zborurile navetelor aveau ca destinaţie Staţia Spaţială Internaţională, considerată o bază suficient de sigură pentru a permite echipajului să aştepte timp de mai multe zile sosirea ajutoarelor. În cazul în care naveta va fi abandonată în spaţiu, Atlantis va fi programată să se autodistrugă, pentru a nu cădea peste o regiune populată de pe Terra, fiind ghidată de experţii NASA spre o zonă din Oceanul Pacific.