Naveta Discovery se îndreaptă spre Pămînt

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Naveta Discovery se îndreaptă spre Pămînt

Monden 20 Decembrie 2006 / 00:00 604 accesări

Cea de-a patra ieşire suplimentară a astronauţilor de pe Discovery s-a încheiat, marţi, cu succes după 6 ore şi 38 de minute, marţi. Americanul Robert Curbeam şi suedezul Christer Fuglesang din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene au avut ca sarcină strîngerea completă a panourilor fotovoltaice ale uneia din cele două aripi duble ale primei antene solare de pe Staţia Spaţială, instalată în 2000. Cei doi astronauţi au acţionat manual antena, pentru că mecanismul acesteia era stricat.

Această ieşire în spaţiu neprogramată a implicat prelungirea cu o zi a misiunii. Naveta Discovery şi echipajul său, format dintr-o femeie şi şase bărbaţi, ar trebui să aterizeze la centrul spaţial Kennedy, în Florida, pe data de 22 decembrie, la ora 19.56 GMT, la capătul unei misiuni de 13 zile pe orbită. În cazul în care condiţiile meteorologice nu vor permite acest lucru, mai sînt pregătite pentru aterizare bazele militare Edwards din California şi White Sand din New Mexico. Marţi, cei şapte membri ai echipajului de pe Discovery s-au despărţit de cei trei ocupanţi ai Staţiei. Germanul Thomas Reiter se va întoarce pe Pămînt în locul Sunitei Williams care l-a înlocuit ca inginer de zbor pe Staţia Spaţială. Acesta sosise pe Staţie în luna iulie.

Misiunea a marcat şi un record pentru programul navetei vechi de 25 de ani: Robert Curbeam, unul dintre cei şapte astronauţi ai echipajului Discovery, este primul care a efectuat patru ieşiri în cadrul aceleiaşi misiuni. Acesta a cumulat pe orbită 45 de ore şi 34 de minute, fiind pe locul al şaptelea în topul astronauţilor cu cel mai mult timp petrecut în spaţiu. Recordul aparţine astronautului rus Anatoli Soloviev, cu 72 de ore şi 26 de minute efectuate în timpul a 14 ieşiri orbitale.

Taguri articol


12