Naveta Progress, conectată la Staţia Spaţială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră spaţială. La doar şase ore de la lansare

Naveta Progress, conectată la Staţia Spaţială

Monden 03 August 2012 / 00:00 338 accesări

O NOUĂ PROCEDURĂ Un vehicul de tip cargo rusesc Progress s-a conectat, ieri, la Staţia Spaţială Internaţională, la doar şase ore de la lansarea de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, în timpul unei misiuni care vizează testarea unei noi proceduri de conectare spaţială. Naveta Progress M-16M fusese lansată de la cosmodromul Baikonur, miercuri, la ora 19.35 GMT. În mod tradiţional, vehiculele cargo lansate de la acest cosmodrom au nevoie de aproape două zile pentru a se conecta la Staţia Spaţială Internaţională. Vehiculul a avut o încărcătură de aproape 2,6 tone, provizii indispensabile pentru staţie, precum carburant, oxigen, apă şi alimente. În prezent, echipajul staţiei este format din şase astronauţi.

Pe 22 iulie, prima tentativă de testare a noii proceduri de conectare spaţială s-a soldat cu un eşec. Atunci, vehiculul spaţial rusesc Progress M-15M s-a desprins de staţia spaţială pentru a efectua câteva teste cu scopul de a pune la punct astfel de proceduri, însă nu a reuşit să se reconecteze imediat, din cauza unei defecţiuni tehnice. Progress M-15M a reuşit să se reconecteze abia pe 29 iulie. Rusia a înregistrat, în ultimul an, o serie de eşecuri în sectorul spaţial, care au generat pierderea mai multor sateliţi şi a altor dispozitive spaţiale, printre acestea numărându-se şi un alt vehicul de tip cargo, ce trebuia să aprovizioneze Staţia Spaţială cu materiale, combustibili şi alimente.

AVANTAJ TEHNIC După retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele Soyuz, care au doar trei locuri, pentru a-şi trimite astronauţii în spaţiu şi plăteşte Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule. În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, staţia spaţială depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug, arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

Staţia spaţială se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe oră. Cântărind peste 408 tone, Staţia Spaţială Internaţională oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Taguri articol


12