Un nou echipaj de astronauţi, compus dintr-un rus, un german şi un american, a ajuns ieri pe Staţia Spaţială Internaţională, la bordul unei capsule ruseşti Soyuz, care a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Aceasta a fost prima lansare a unei capsule spaţiale Soyuz după ce recentele tensiuni apărute între Rusia şi ţările occidentale au ameninţat cooperarea lor spaţială.
Vehiculul Soyuz TMA-13M s-a conectat la modulul rusesc al Staţiei Spaţiale Internaţionale la ora 1.44 GMT, în regim automatizat, a precizat centrul de control al zborurilor spaţiale (TSOUP) aflat în apropiere de Moscova. Trapa de comunicare dintre cele două vehicule orbitale a fost deschisă la ora 3.52 GMT, iar cei trei astronauţi din capsulă s-au alăturat membrilor echipajului deja existent pe Staţie. Racheta Soyuz-FG, care a avut la bordul ei capsula Soyuz TMA-13M, i-a transportat pe cosmonautul rus Maxim Suraiev, astronautul american Reid Wiseman şi astronautul german Alexander Gerst. Cei trei astronauţi au început astfel o misiune de 167 de zile, iar revenirea lor pe Terra este prevăzută pentru luna noiembrie.
Experimentele ştiinţifice pe care le vor realiza la bordul Staţiei vor viza mai multe domenii: biologie, biotehnologie, fizică spaţială. Comandantul misiunii este rusul Maxim Suraiev, care se află la cea de-a doua călătorie spaţială de lungă durată la bordul ISS. Cei doi coechipieri ai săi din capsula Soyuz se află la prima lor misiune în spaţiu. La bordul Staţiei i-au aşteptat astronautul american Steve Swanson şi cosmonauţii ruşi Alexandr Skvorţov şi Oleg Artemiev. În timpul unei conferinţe de presă, miercuri, echipajul ruso-occidental de pe Soyuz a fost întrebat de un jurnalist dacă criza din Ucraina a afectat relaţiile dintre ei. Cei trei astronauţi au ales o manieră insolită pentru a-i răspunde: s-au îmbrăţişat amical în faţa camerei video. ”Spaţiul nu are graniţe, noi zburăm spre o staţie spaţială internaţională unde realizăm experimente care vor fi benefice pentru fiecare dintre noi. Ele sunt benefice pentru toată omenirea”, a declarat Alexander Gerst.
Deşi criza din Ucraina complică relaţiile dintre Rusia şi ţările occidentale, aceşti parteneri sunt ”condamnaţi” să se înţeleagă, întrucât capsulele Soyuz reprezintă, în prezent, singurele vehicule spaţiale capabile să ducă astronauţi pe Staţia Spaţială şi să îi aducă înapoi pe Terra, în condiţii de siguranţă. Iritată de sancţiunile occidentale aplicate împotriva ei, Rusia a anunţat în luna mai că nu intenţionează să prelungească durata de exploatare a Staţiei dincolo de anul 2020, aşa cum ar fi dorit americanii. În aprilie, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a încins spiritele după ce a scris pe Twitter că astronauţii americani ar putea avea nevoie de acum înainte de ”o trambulină” pentru a ajunge la bordul Staţiei. NASA a decis, la rândul ei, la începutul lunii aprilie să suspende toate contactele sale cu Rusia, cu excepţia colaborării de pe ISS. NASA a anunţat totodată că doreşte să prelungească până în 2024 durata de viaţă a Staţiei.