Navetiştii şi turiştii circulă cu „naşul” sau cu documente false

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mii de călători clandestini în trenuri

Navetiştii şi turiştii circulă cu „naşul” sau cu documente false

Eveniment 02 Septembrie 2013 / 00:00 631 accesări

Odată cu venirea verii, poliţiştii Biroului Siguranţă Publică şi Protecţia Călătorilor (BSPPC) al Serviciului Regional de Poliţie Transporturi (SRPT) Constanţa şi-au intensificat controalele în trenuri. Oamenii legii au acţionat, în general, pe trenurile Regio folosite de navetişti, unde ştiu că angajaţii CFR întâmpină probleme în timpul verificării biletelor de călătorie. „Efectuăm cam două controale pe săptămână împreună cu ceferiştii, iar zona vizată este cea cuprinsă între Feteşti - Ciulniţa - Bucur Obor. Sunt două trenuri care pleacă dimineaţa şi două care se întorc seara, cu care circulă numeroşi navetişti, iar cei mai mulţi dintre ei călătoresc fraudulos”, a declarat cms. Leontin Condurache, ofiţer specialist în cadrul BSPPC Constanţa. El spune că şeful de tren apelează la ajutorul poliţiştilor atunci când prinde un călător fără bilet şi care nu are nici carte de identitate asupra sa. „Întrucât avem în dotare staţii de emisie-recepţie cu acces la baza de date a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, putem verifica identitatea călătorilor care nu au documentele asupra lor”, a adăugat cms. Condurache. În acest sezon estival, oamenii legii au depistat 1.802 călători frauduloşi, care au fost amendaţi cu 28.690 lei.

ACTE FALSE În perioada estivală, poliţiştilor le-au dat de furcă şi turiştii care au falsificat carnete de elev şi legitimaţii de student pentru a-şi cumpăra bilete de tren cu o reducere de 50%. Metoda de falsificare este arhicunoscută şi constă în înlocuirea pozei de pe legitimaţie sau de pe carnet cu fotografia călătorului fraudulos. În momentul în care „naşul” îi cere acestuia un act de identitate, răspunsul este „nu am”. Atunci intervin poliţiştii. „Iniţial, turistul susţine că identitatea sa este cea de pe legitimaţia de student sau de pe carnetul de elev. Cu toate că ştiu că nu ne pot păcăli, unii călători sunt atât de încăpăţânaţi încât merg până la capăt cu minciuna. Ei sunt daţi de gol de fotografia care-mi apare pe staţie în momentul în care introduc în baza de date CNP-ul de pe legitimaţie. Prinşi cu mâţa-n sac, ei sunt nevoiţi să admită că au falsificat legitimaţia sau carnetul, pe care susţin că le-au găsit. Întâlnim însă şi călători frauduloşi care, după ce sunt încolţiţi, recunosc totul înainte de a-i verifica în baza de date”, a adăugat cms. Leontin Condurache.

DOSARE PENALE De la 1 iunie până în prezent, poliţiştii BSPPC au depistat 28 de turişti care au folosit documente de călătorie falsificate, toţi fiind cercetaţi pentru înşelăciune, fals, uz de fals, însuşirea bunului găsit şi fals privind identitatea. Dosarele penale au fost trimise spre soluţionare procurorilor constănţeni, dar, în general, frauduloşii nu sunt deferiţi justiţiei, ci se aleg cu amenzi administrative. În plus, ei trebuie să achite şi valoarea integrală a biletului de călătorie cumpărat cu reducere pe baza documentelor false. Ultimul caz de acest gen a fost înregistrat miercuri noaptea, în trenul Inter Regio 1822, care circulă de la Mangalia la Arad. O tânără de 19 ani, din Bucureşti, Iuliana Mihaela Mihalache, care nu are ocupaţie, a călătorit cu un bilet redus cumpărat în baza unei legitimaţii de student falsificate. Prejudiciul cauzat de ea se ridică la 92 de lei.

Taguri articol


12