Navigator român ucis într-un atac militar în Libia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atac provocat de trupe guvernamentale

Navigator român ucis într-un atac militar în Libia

Eveniment 06 Ianuarie 2015 / 00:00 4010 accesări

Tragedie la bordul unui tanc petrolier în Libia, după ce nava a fost ținta unui atac militar! În urma bombardamentului, un român și-a pierdut viața, chiar sub privirile tatălui său. Totul a început, potrivit pazei de coastă din Libia, duminică, 5 ianuarie, în cursul serii, când o rachetă lansată de către un avion de vânătoare neidentificat a explodat la bordul petrolierului care se afla în portul libian Derna. Televiziunea Al Arabiya afirmă că petrolierul ”Araevo” a fost bombardat chiar de armata libiană, în urma unui conflict cu căpitanul navei. Libienii au vrut să urce la bord înainte să lase nava să intre în port, dar căpitanul grec nu s-a supus ordinelor şi a stins toate luminile pentru ca nava să nu poată fi văzută. ”Un vapor suspect a fost bombardat duminică de forţele aeriene libiene”, a declarat un purtător de cuvânt al comandamentului forțelor libiene, citat de Agenția France Presse (AFP). Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România nu a confirmat această ipoteză, dar a confirmat că incidentul s-a soldat cu decesul a doi membri ai echipajului. Pe lângă cetăţeanul român, și un grec și-a pierdut viața, a precizat MAE. Ministerul de Externe a mai informat că au fost răniți și alți membri ai echipajului, doi cetăţeni filipinezi, care ulterior au fost transportaţi la ţărm pentru îngrijiri medicale.

CINE ERA MARINARUL ROMÂN?

Românul care a murit în timpul atacului se numea Eduard Curduman și naviga împreună cu tatăl său, și el membru al echipajului. Tânărul avea 24 de ani, era din Galați și era absolvent al Universității de Marină Civilă din Constanța. ”Eduard, angajat din martie anul acesta, era la primul voiaj și își îndeplinea funcția de OS (marinar). Tatăl lui, fiter pe aceeași navă, este în afara oricărui pericol”, a precizat liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), totodată reprezentantul Federației Internaționale a Transportatorilor în România (ITF), Adrian Mihălcioiu. Petrolierul la bordul căruia se aflau cei doi români, tată și fiu, naviga sub pavilion liberian, cu armator grec, și aparține companiei Aegean Marine Petroleum din Grecia. Nava ”Araevo” este un tanc pentru produse petroliere construit în anul 1991 și are o capacitate de peste 28.000 de tone deadweight (tdw). Din cei 26 de membri ai echipajului, 21 sunt filipinezi, trei greci şi doi români. Potrivit pazei de coastă liberiene, citată de AFP, petrolierul efectua o cursă internă şi era ancorat cu 1.600 de tone de petrol în rezervoare în momentul în care a fost atacat. 

TRUPUL TÂNĂRULUI VA FI REPATRIAT

După atac, nava şi-a continuat cursul către Tobruk, cu destinaţia portul Pireu, din Grecia, unde va ajunge mâine, pentru a estima daunele survenite și a se face reparațiile necesare. Potrivit MAE, când nava va ajunge în Grecia, reprezentanţii Ambasadei României la Atena vor acorda asistenţa consulară ce se impune în asemenea situaţii tatălui cetăţeanului român decedat. Totodată, trupul neînsufleţit al fiului său va fi repatriat. Reprezentanţii celor două misiuni diplomatice au ținut în permanență legătura cu autorităţile locale competente, dar şi cu tatăl cetăţeanului român decedat, a mai precizat MAE. În cadrul demersurilor iniţiate pe lângă armatorul navei, s-a obţinut asigurarea din partea acestuia că va suporta toate cheltuielile aferente repatrierii corpului neînsufleţit al cetăţeanului român. 

CONDOLEANȚE FAMILIILOR ÎNDURERATE

Reprezentanții SLN au transmis condoleanțe familiilor îndurerate ale membrilor echipajului, arătându-se disponibili să le ofere sprijin. ”Nava nu era acoperită de un contract de muncă ITF. SLN va oferi familiei consultanța necesară în aceste cazuri, în măsura în care membrii familiei o vor cere. În aceste momente tragice, SLN atrage din nou atenția navigatorilor ca înainte de semnarea contractelor de muncă să se informeze despre condițiile contractuale, despre navele unde trebuie să meargă, zonele traversate de navele respective și drepturile lor, astfel încât riscurile să fie minime”, a menționat Mihălcioiu. 

IPOTEZE ÎN CAZUL ATACULUI

Controlată de miliţii, Libia este condusă de două Parlamente şi două Guverne rivale, unul apropiat miliţiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei) şi celălalt recunoscut de comunitatea internaţională, cu sediul la Tobruk, în apropiere de frontiera cu Egiptul. Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a vorbit despre cazul petrolierului bombardat. ”Este prematur să spunem, dar s-ar putea să se confirme informațiile conform cărora Statul Islamic a pus mâna inclusiv pe avioanele de vânătoare din Irak. Dacă lucrurile stau astfel, avem cu toții o mare problemă. De asemenea, cred că trebuie să privim lucrurile în ansamblul lor. Bombardarea unui petrolier înseamnă rute de aprovizionare instabile și ar putea să însemne o ușoară creștere a prețului petrolului, ceea ce ar fi în primul rând în interesul Rusiei, care are mari probleme economice în acest moment, din cauza prăbușirii prețului la petrol. Deci cred că trebuie să așteptăm restul de informații, dar faptul că un avion necunoscut bombardează nave este ceva cu totul și cu totul neobișnuit. (...) E un lucru îngrijorător și nou în materie de terorism, acum, la începutul anului”, a declarat Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la Antena 3. Însă care ar putea fi urmările? ”În primul rând, trebuie văzut al cui este avionul. Urmările pot fi catastrofale. Și așa ne-au amărât viața după atentatele de la 11 septembrie, că suntem controlați în avioane, suntem controlați la telecomunicațiile electronice. S-au schimbat multe și democrația a avut mult de suferit după 11 septembrie 2001. Vă dați seama dacă avioane de luptă zboară fără niciun control prin spațiul european sau prin spațiul Mării Mediterane sau oriunde sunt interese occidentale?”, a precizat analistul. MAE a anunțat că va monitoriza în continuare evoluția cazului inclusiv din perspectiva circumstanțelor în care s-a produs acest grav incident.

Vecinii tânărului spun că el era foarte fericit că a reușit să plece pe navă alături de tatăl său. ”Sunt foarte şocat de cele întâmplate, doar atât pot să mai spun. Credeţi-mă că nu pot să vorbesc. Simt numai durere”, a declarat unul dintre vecini.



12