UN PERICOL IMINENT Oamenii de ştiinţă ai Universităţii Chicago au dat cu un minut înainte Ceasul Apocalipsei, ca urmare a demersurilor insuficiente făcute pentru dezarmarea nucleară şi a schimbărilor climatice. Ora pe care o arată Ceasul Atomic în prezent este 11.55 PM, după ce în urmă cu doi ani, în 2010, fusese setat cu şase minute înainte de Apocalipsa nucleară.
Ceasul Apocalipsei a fost creat în mod simbolic în anul 1947, de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Chicago. Simbolizează pericolul iminent al distrugerii umanităţii. Iniţial, ceasul a fost setat la şapte minute distanţă de miezul-nopţii, adică la şapte paşi de o catastrofă de proporţii globale, ce ar duce la anihilarea omenirii. La început, ceasul a reprezentat o iniţiativă a specialiştilor prin care să îi facă pe oameni să conştientizeze pericolul la care sunt expuşi din cauza armelor nucleare. Ulterior, grupul oamenilor de ştiinţă care reglează ceasul şi dintre care fac parte şi nouă laureaţi ai premiului Nobel a adăugat, pe lângă pericolele nucleare şi alte ameninţări la adresa umanităţii, precum schimbările climatice şi intensificarea activităţii seismice.
SCENARII CARE DAU FIORI Prăbuşirea Zonei Euro, agravarea tensiunilor din lumea arabă sau reducerea ratingului de ţară al SUA se află printre pericolele ce ameninţă lumea în 2012. Lumea ar putea să treacă prin mai multe scenarii sumbre, printre care schimbarea orien¬tă¬rii Rusiei, după alegerile pre¬zi¬den¬ţia¬le. Acestea sunt temerile exprimate de experţii băncii nipone de investiţii Nomura, la în¬ce¬put de an şi incluse în raportul Glo¬bal FX Outlook 2012. Investitorii străini şi guvernele occ¬identale vor monitoriza cu precauţie posibilele schimbări în orien¬ta¬rea politică a Rusiei, în cazul în care, aşa după cum se aşteaptă, premie¬rul Vladimir Putin va câştiga alegerile prezidenţiale din 4 martie. Investitorii au în¬gri¬jorări şi în legătură cu economia chi¬neză. Cu toate acestea, principa¬le¬le riscuri pentru lume, conform ex¬per¬ţilor de la Nomura, vin dinspre Euro¬pa şi SUA, în condiţiile în care în noiembrie 2012 sunt programate alegeri prezidenţiale peste ocean. O altă problemă care dă bătăi de cap omenirii este încălzirea globală. 2012 ar putea fi unul dintre cei mai calzi din 1850, tempera¬tu¬ra medie aşteptată pe plan global fiind cu aproape jumătate de grad Cel¬sius mai mare decât media de 14 grade din perioada 1961-1990.
PROFEŢII ÎNDEPLINITE Telefonul mobil, fotografia digitală sau tancurile sunt câteva dintre lucrurile pe care un inginer american şi le-a imaginat în 1900 pentru anul 2000 şi se pare că a reuşit să vadă în viitor cu o claritate demnă de Nostradamus. În decembrie 1900, John Elfreth Watkins publica în ”The Ladies Home Journal” articolul ”Ce s-ar putea întâmpla în următoarea sută de ani”, în care a făcut o serie de predicţii. Printre acestea, vizionarul inginer a descris fotografia digitală. ”Fotografiile vor fi transmise de la orice distanţă. Dacă peste o sută de ani ar avea loc o bătălie în China şi cineva ar face fotografii, imaginile ar ajunge la ziar în mai puţin de o oră şi vor fi şi color”. La vremea cînd s-a publicat articolul despre viitor, o fotografie din China ajungea într-un ziar din America după mai bine de o săptămână. Acesta a mai descris cu acurateţe telefonul mobil, televiziunea sau tancurile. John Watkins a prezis că americanii vor fi mai înalţi şi vor cumpăra de la magazin hrană semipreparată. Sunt şi câteva dintre previziunile făcute pentru anul 2000 care nici acum, 12 ani mai târziu, nu s-au adeverit: oamenii vor merge zilnic câte 16 kilometri, nu vor mai fi maşini în marile oraşe, iar muştele şi tânţarii nu vor mai exista.