Preşedintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea, a ţinut să precizeze că în Piaţa Obor se vindea carne de cal în loc de carne de vită, însă principala problemă nu este tipul de carne, ci modul de comercializare. „Carnea de cal e comestibilă. Şi aia de cal, şi aia de curcan, şi aia de câine, în unele ţări. Dacă vă închipuiţi că magazinele alea, care vând ieftin, cu vânzători simpatici şi fără bon fiscal este carne de la animale controlate, vă înşelaţi. Cea mai periculoasă, acum, este carnea interzisă vânzării. Există alimente care nu se pot comercializa”, a spus Minea. Acesta a subliniat faptul că, potrivit legislaţiei europene, nici porcul pe care îl creşte omul în curte nu este controlat, deci ar trebui să nu se vândă. „La noi, lumea e chiar fericită când aude de porc crescut în curte. Dacă pui mult bicarbonat şi condimente, nici măcar nu îţi dai seama că acea carne ar putea fi controlată. Problema este alta: românul mănâncă mâncare pe care nu o controleză nimeni. Românului nu i se explică de ce ce i se vinde cu acte e bun şi ce i se vinde fără este riscant”, susţine el. Amintim că inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat, joi, mai multe unităţi de comercializare a cărnii din Piaţa Obor şi au descoperit că mare parte din carnea comercializată ca fiind carne de vită era de cal. Ca urmare a controlului, comisarii au oprit de la comercializare, în vederea confiscării, circa 1.000 kg carne de cal şi au aplicat amenzi în valoare de 25.000 lei.