Ne întinerim viile pe bani europeni!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ne întinerim viile pe bani europeni!

Social 09 Iulie 2011 / 00:00 664 accesări

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Constanţa va efectua plăţi aferente programului de reconversie a plantaţiilor de viţă-de-vie, pentru anul 2011, de circa 8 milioane de euro. Solicitantul, care doreşte să îşi întinerească plantaţiile de viţă-de-vie ori să reamplaseze parcelele situate în condiţii nefavorabile pe alte amplasamente, care oferă condiţii climatice favorabile, pentru a putea beneficia de sprijinul financiar de la bugetul comunitar prin Fondul European de Garantare a Agriculturii (FEGA), trebuie să elaboreze un plan individual pe care să îl depună la APIA. “În judeţul Constanţa, pentru anul 2011 sunt înscrişi în programul de reconversie a plantaţiilor viticole15 fermieri şi au fost depuse 25 de solicitări la care se lucrează, urmând a fi verificate, depuse la APIA Bucureşti, iar apoi se vor efectua plăţile”, a declarat directorul executiv al APIA Constanţa, Stere Pufleni. Nivelul ajutorului financiar acordat prin FEGA, pe hectar, poate varia între 1.767 euro, pentru modernizarea sistemului de susţinere prin instalarea a trei rânduri de sârme, până la 16.078 euro, când, în cadrul planului individual, reamplasarea este însoţită de defrişare.

_ SUNTEM PRIMII • „Constanţa este primul judeţ pe ţară care a accesat programul de reconversie. Astfel, din cele 8.000 de hectare de plantaţii viticole ale judeţului, 3.000 hectare au fost întinerite. Din 2007 şi până acum s-au primit circa 38 milioane de euro, bani daţi către aproximativ 40 de fermieri viticultori”, a mai spus Pufleni. La nivel de ţară este alocată o anumită sumă pentru întinerirea plantaţiilor de vie, în funcţie de eligibilitatea depunerii dosarelor, iar în momentul în care se ajunge la plafonul maxim, programul se opreşte. Vestea bună este că, anul trecut, celelalte ţări membre UE nu au cheltuit banii pentru reconversie, astfel că s-a majorat plafonul pentru România. “APIA este, poate, singura instituţie care a atras bani europeni, în proporţie de 98,5% la nivel naţional, Constanţa aflându-se la acelaşi prag”, a completat Pufleni.

VITICULTORII ALEG SĂ-ŞI ÎNTINEREASCĂ PLANTAŢIILE PENTRU CĂ VIILE VECHI AU ÎNDEPLINIT STADIUL DE CREŞTERE DE 25 DE ANI, NU MAI ADUC PRODUCTIVITATE, IAR FERMIERUL, PRIN ACEST PROGRAM, OPTEAZĂ PENTRU PERFORMANŢĂ

Pe suprafeţele de teren defrişate se platează vii tinere, cu soiuri de struguri din care se obţin vinuri de înaltă calitate, care au căutare în UE, cum ar fi merlot, cabernet savignon sau savignon blanc.

Taguri articol


12