Ne lăudăm la New York cu Master Planul pentru protecția zonei costiere a Mării Negre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ne lăudăm la New York cu Master Planul pentru protecția zonei costiere a Mării Negre

Administrație 07 Iunie 2017 / 16:38 714 accesări

România a dezvoltat un Master Plan pentru protecția și reabilitarea zonei costiere a Mării Negre, a afirmat ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, în cadrul Conferinței ONU la nivel înalt privind sprijinirea implementării Obiectivului de dezvoltare durabilă 14 privind conservarea și utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor și resurselor marine, ce se desfășoară la New York în perioada 5-9 iunie. „România a dezvoltat un Master Plan pentru protecția și reabilitarea zonei costiere a Mării Negre. Măsurile propuse au ca obiectiv principal stoparea eroziunii costiere, protejarea bunurilor și siguranța locuințelor în zona costieră. Master Planul este în curs de implementare. De asemenea, România în calitate de cea mai mare țară din bazinul Dunării și prin poziția sa geografică, contribuie la dezvoltarea și actualizarea Planului de management bazinal al fluviului Dunărea. Poluarea cu nutrienți a fost identificată ca unul din aspectele principale ale managementului apelor în bazinul Dunării și, prin urmare, Marea Neagră, respectiv apele și zona costieră, a devenit mai sensibilă la eutrofizare”, a subliniat Petcu, citată într-un comunicat de presă al ministerului de resort, transmis, miercuri, presei.

În același context, Adriana Petcu a precizat că, în concordanță cu prevederile Directivei Cadru Strategia UE pentru Mediul Marin, în special pentru Marea Neagră, România s-a angajat să susțină cooperarea în vederea atingerii unei stări bune a mediului pentru apele marine. „În acest context, țara mea acordă o importanță majoră acțiunilor de protecție a mediului marin. Ne concentrăm pe reducerea poluării din surse terestre și din mare, dar și pe promovarea pescuitului durabil. Scopul acestor acțiuni este redresarea și conservarea ecosistemelor marine în vederea asigurării dezvoltării zonelor marine și costiere. România este profund angajată să susțină cooperarea în vederea atingerii unei stări bune a mediului pentru apele marine, în concordanță cu prevederile Directivei Cadru Strategia UE pentru Mediul Marin, în special pentru Marea Neagră. Atingerea obiectivelor acestei strategii va contribui la atingerea țintelor stabilite de Obiectivul de dezvoltare durabilă 14”, a spus ministrul român al Apelor și Pădurilor.

Petcu a anunțat, totodată, că România a ratificat Acordul de la Paris și faptul că ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a depus instrumentul de ratificare la Secretariatul ONU, pe data de 1 iunie 2017.



12