Ne mor cele mai multe femei de cancer de col uterin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În Europa. Iar suntem în top

Ne mor cele mai multe femei de cancer de col uterin

Eveniment 28 Ianuarie 2011 / 00:00 604 accesări

Ţara noastră este din nou fruntaşă în Europa privind mortalitatea în cazul unor boli extrem de grave. De data aceasta este vorba despre cancerul de col uterin, se arată într-un comunicat al companiei GlaxoSmithKlein (Gsk). Documentul arată că în România, în fiecare zi, mor chiar şi şase femei, riscul fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media europeană.

CANCERUL DE COL UTERIN ESTE PRINCIPALA CAUZĂ DE MORTALITATE PRIN CANCER LA TINERELE ROMÂNCE CU VÂRSTA ÎNTRE 15 ŞI 44 DE ANI

Tot statisticile arată că peste 40.000 de femei au acest diagnostic. În fiecare an, aprox. 60.000 de femei din toată Europa primesc diagnosticul de cancer de col uterin şi aprox. 28.000 de femei mor din această cauză. Vaccinarea şi testarea periodică Babeş-Papanicolau pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta această boală.

PREVENŢIE ŞI IAR PREVENŢIE. Se ştie că prevenţia este extrem de importantă, astfel că, de fiecare dată când au ocazia, specialişti în domeniu se întrunesc şi pun la punct unele detalii privind informarea populaţiei considerată la risc. Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, organizată între 23-29 ianuarie de către reprezentanţii Asociaţiei Europene pentru Prevenirea Cancerului Cervical (ECCA), se axează, anul acesta, pe parteneriatul între toţi reprezentanţii Sănătăţii şi cei ai societăţii civile, cu scopul de a creşte gradul de educare a femeilor în privinţa efectelor dezastruoase ale cancerului de col uterin. Aflat la a cincea ediţie, evenimentul pune accent pe conceptul de prevenţie, având în vedere faptul că există instrumente - vaccinarea şi controlul regulat - care pot reduce semnificativ riscul apariţiei acestei boli.

VACCINAREA ÎN ROMÂNIA… APĂ DE PLOAIE. Prevenirea primară a acestor cazuri se poate face prin vaccinare, spun specialiştii, astfel fiind eliminate cauzele care determină cancerul de col uterin - infecţia cu cele mai frecvente tulpini oncogenice. Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmată de testare periodică Babeş-Papanicolau, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94%. O tentativă de derulare a unei campanii de vaccinare a avut loc şi în România, însă totul a fost… apă de ploaie. S-au cheltuit bani grei cu achiziţionarea vaccinului, vaccin care nu a fost acceptat de femeile din România. Cantităţi impresionante de vaccin au ajuns să fie distruse. La Constanţa, potrivit directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), dr. Constantin Dina, campania de vaccinare anti-HPV continuă în şcoli, numai în această săptămână reprezentanţii DSPJ fiind în trei şcoli constănţene. La finele anului trecut, conducerea DSPJ aducea la cunoştinţă persoanelor de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24 de ani, că pot beneficia de vaccinare gratuită pentru prevenirea cancerului de col uterin. Vaccinarea se poate efectua în cabinetele medicilor de familie, cabinetele de planificare familială, cabinetele de obstetrică – ginecologie şi în cabinetele şcolare. “Pot beneficia de această vaccinare şi persoanele de sex feminin cu vârsta peste 25 de ani, dar numai la recomandarea medicului ginecolog”, arată reprezentanţii DSPJ.

Taguri articol


12