Numai ieri, specialiştii Institutului „Cantacuzino” din Bucureşti au confirmat nouă cazuri de gripă, opt de tip B şi unul de tip A/H1N1, a anunţat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. Pesemne că epidemia de gripă „bate la uşă”. „Şase bolnavi sunt internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SBI) Constanţa, iar trei sunt spitalizaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Dintre toţi pacienţii, unul singur este copil”, spune reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu. Dr. Dina a declarat că, în cazul biologului care a fost transferat la Institutul „Matei Balş”, din capitală, a fost confirmată prezenţa virusului gripal de tip B, şi nu A/H1N1, aşa cum s-a suspicionat iniţial.
Dintre pacienţii internaţi la SCJU, diagnosticaţi cu gripă, doi sunt în stare critică. “Lăuza de 27 de ani este într-o stare destul de gravă. De la o oră la alta starea se agravează, scade saturaţia de oxigen, s-ar putea ca în curând să fim nevoiţi să o intubăm. Cealaltă pacientă, de 60 de ani, are o stare, de asemenea, proastă, iar aparţinătorii insistă să o ducă la Viena. Dar, dacă vor, să o ducă pe riscul lor, noi nu suntem de acord să o evacuăm pentru că este foarte grav şi i-ar fi pusă viaţa în pericol”, a spus directorul spitalului, care asigură că, din punctul de vedere al asistenţei medicale acordate la SCJU, situaţia este sub control, cadrele medicale respectând pe deplin toate protocoalele impuse în asemenea situaţii.
APROAPE ŞAPTE MII DE AFECŢIUNI RESPIRATORII. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa monitorizează atent, şi în această perioadă, toate afecţiunile specifice sezonului rece. Astfel, în cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei, în săptămâna 21 – 27 februarie 2011, erau semnalate 1538 de cazuri de pneumonii, din care 139 de persoane au fost internate şi 5362 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 115 persoane au necesitat îngrijire pe patul de spital. Specialiştii DSPJ spun că nu a fost declarat niciun deces. “Faţă de săptămâna precedentă s-a înregistrat o creştere de 4.3%, iar faţă de media ultimelor trei săptămâni s-a înregistrat o creştere de 27.5 %”, a declarat directorul dr. Dina.
SE MENŢINE ACCESUL LIMITAT. Reamintim că, la finele lunii ianuarie, o tânără de 27 de ani, diagnosticată cu virusul A/H1N1, a murit la SCJU la trei zile după ce născuse. În urma decesului, conducerea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ a hotărât restricţionarea accesului aparţinătorilor în secţiile cu risc, respectiv anestezie terapie intensivă, obstetrică-ginecologie, pediatrie, chirurgie pediatrică şi neonatologie, măsură care rămâne în vigoare, în contextul creşterilor semnificative ale afecţiunilor sezonului rece.
CREŞTERI ALARMANTE. Numărul cazurilor de infecţii respiratorii şi gripă a depăşit valorile maxime aşteptate, incidenţa cazurilor înregistrând, numai în ultima săptămână, o creştere cu 345 faţă de media ultimelor trei săptămâni, potrivit datelor specialiştilor Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile. Potrivit unui comunicat al Ministrului Sănătăţii (MS), săptămâna trecută au fost înregistrate 137.210 cazuri de infecţii acute respiratorii, cu 15.8% mai mult comparativ cu cele înregistrate în săptămâna precedentă şi 791 afecţiuni clinice compatibile cu gripa, adică cu 50,6% mai mult comparativ cu acelaşi interval, conform unui raport de la Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile înaintat la MS. Documentul arată, de asemenea, că incidenţa infecţiilor respiratorii acute şi gripei a fost cu 34,4% mai mare decât media a trei săptămâni anterioare, astfel fiind depăşite valorile maxime aşteptate.
De asemenea, rezultatele analizei incidenţei infecţiilor respiratorii acute şi gripei sugerează o activitate gripală de intensitate înaltă, cu răspândire naţională, se mai arată în raport. Specialiştii precizează că, în continuare, este evidenţiată o creştere a ponderii cazurilor de gripă cu virus B. Potrivit comunicatului MS, au fost confirmate de laboratorul de specialitate 116 cazuri de gripă, din care 50 de tip A/H1N1 şi 66 de tip B, dintr-un total de 497 înregistrate de la debutul sezonului, respectiv octombrie 2010. Au mai fost înregistrate şi patru decese la persoane confirmate cu gripă, trei cu gripă A/H1N1 şi unul cu gripa B, în judeţele Suceava, Mehedinţi, Galaţi, Bistriţa. Toate cele patru persoane aveau şi alte suferinţe. “Este de remarcat faptul că, în ultima săptămână, au crescut ratele de absenteism din unităţile preşcolare şi şcolare şi s-au înregistrat numeroase focare de infecţii respiratorii acute şi gripă în colectivităţi”, a precizat MS.