Ne pleacă medicii şi asistentele medicale!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Îngrijorător. Se pregătesc noi racolări

Ne pleacă medicii şi asistentele medicale!

Sănătate 23 Iunie 2010 / 00:00 3540 accesări

În ultima perioadă, exodul cadrelor medicale este de neoprit. Atât medicii, cât şi asistentele medicale sunt tot mai decise să părăsească ţara şi să profeseze în unităţile sanitare din străinătate, şi asta în ciuda faptului că deficitul de personal medical din România este unul extrem de mare. „Sunt localităţi la ţară care nu au asistenţă medicală. Nimeni nu mai merge să profeseze acolo”, atrage atenţia decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa, prof. univ. dr. Petru Bordei. În afara târgurilor de joburi care sunt tot mai des organizate, ocazie cu care sunt semnate mii de contracte peste graniţele ţării, acum, experţi din străinătate vin în România să racoleze viitoare cadrele medicale încă de pe băncile şcolii.

REPREZENTANŢII DIN BRUXELLES AU VENIT IERI LA FACULTATEA DE MEDICINĂ DIN CONSTANŢA PENTRU A SOLICITA CADRE MEDICALE MEDII

Decanul Facultăţii de Medicină din Constanţa a declarat că reprezentanţii din Bruxelles vor oferi, în primele şase luni, un salariu de 1.400 de euro pentru asistenţii medicali, după care salariul poate fi mărit, în funcţie de promovarea profesională, iar contractele sunt nelimitate. Singura condiţie este ca cei care vor să plece să cunoască o limbă străină, în acest caz engleză sau franceză. „Obedienţă, asta îi interesează pe străini. Iar românii vor demonstra acest lucru. Au spus că le vor plăti tot”, a declarat decanul, care este convins că toţi cei care vor pleca nu se vor mai întoarce în ţară. Grav este că vor pleca cei mai buni dintre cei mai buni, apreciază decanul. „Românii sunt foarte serioşi în tot ceea ce fac şi demonstrează profesionalism”, mai completează prof. univ. dr. Bordei. El apreciază că este îngrijorător ce se întâmplă în momentul de faţă. „Numai din prima promoţie a facultăţii noastre (acum 16 ani - n.r.), din 198 de absolvenţi au părăsit ţara 32 de medici, şi asta pe vremea când nu se pleca din ţară!”, spune decanul, care în prezent lucrează la un studiu în acest sens şi care nu are deloc veşti bune. Studenţii medicinişti constănţeni au încă din primii ani planuri de părăsire a ţării, cel puţin în situaţia de faţă, când Sănătatea din România întâmpină grave probleme financiare.

ALTE RACOLĂRI. Angajatorii francezi vor fi prezenţi, de asemenea, şi în Bucureşti, pe 8 iulie, tot pentru a racola asistenţi medicali români. Accesul doritorilor pentru un loc de muncă în Franţa se face numai prin intermediul companiei Work Experience. Indiferent de locaţia de domiciliu, toţi asistenţii medicali interesaţi trebuie să ia legătura cu reprezentanţii firmei sau să trimită CV-ul în limba franceză la adresa firmei. Asistenţii trebuie să aibă diploma de studii de scurtă durată sau diplomă de licenţă cu studii de lungă durată. Se pot înscrie şi absolvenţi ai promoţiei 2010, experienţa nefiind necesară. Totuşi, asistenţii medicali care au terminat Postliceala Sanitară trebuie să aibă Certificat de competenţe profesionale cu cinci ani de experienţă în ultimii şapte ani. Salariul francezilor pentru un asistent medical este de 1.500 euro net lunar. Şi chiar dacă acesta este fix, în plus angajatul beneficiază de cazare gratuită, asigurare medicală gratuită şi maşină în condiţiile în care transportul este problematic în zona în care va fi repartizat.



12