Ne vindem pământurile la străini. Este afectată siguranța națională?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avertismentul unui liberal

Ne vindem pământurile la străini. Este afectată siguranța națională?!

Social 17 Septembrie 2017 / 19:03 1051 accesări
Europarlamentarul Daniel Buda (PNL): „Faptul că în România peste 45% din terenurile agricole se află în mâinile străinilor este o chestiune care pe termen mediu și lung ne va afecta în mod neîndoielnic“

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL): „Faptul că în România peste 45% din terenurile agricole se află în mâinile străinilor este o chestiune care pe termen mediu și lung ne va afecta în mod neîndoielnic“

În cei 27 de ani de la Revoluție, România a fost precum o carte deschisă pentru străini, fiecare rupând câte una sau mai multe file, după pofta inimii. O pâine bună de mâncat pentru străini a fost în agricultură, unde fiecare a intrat cu bocancii, cumpărând terenuri cu nemiluita, fără să existe un control. Un liberal a avertizat, referitor la vânzarea terenurilor agricole de pe teritoriul României, că situația în care se află țara noastră ar putea fi privită din perspectiva siguranței naționale. Atenționarea vine de la eurodeputatul PNL Daniel Buda, care a subliniat duminică, 17 septembrie, că 45% dintre terenurile agricole din România sunt astăzi în posesia unor persoane sau entități străine. „Am solicitat în raportul depus la Parlamentul European proceduri unice și condiții unice de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole la nivel european și am atras atenția asupra acestei chestiuni prin amendamentele depuse. Faptul că în România peste 45% din terenurile agricole se află în mâinile străinilor este o chestiune care pe termen mediu și lung ne va afecta în mod neîndoielnic“, a declarat Daniel Buda. Acesta a subliniat că avertismentul său nu trebuie înțeles ca un îndemn la interzicerea tranzacțiilor de terenuri agricole către străini, deoarece acest lucru ar contraveni tratatelor la care România este parte, dar a menționat necesitatea impunerii unor condiții și a dat, în acest sens, exemplul Franței.

Buda a explicat că, în această țară, cumpărarea unui teren agricol este condiționată, persoana respectivă fiind nevoită să își demonstreze afinitatea față de zona în care cumpără pământul, să demonstreze că a trăit zece ani în regiune, precum și intenția de a face agricultură. „Este o măsură contra speculei și de concentrare a terenurilor, așa cum se întâmplă astăzi în România. Din păcate, niciun guvern nu a reușit să vină cu un proiect de lege coerent cap-coadă, care să reglementeze vânzarea-cumpărarea terenurilor. Îi solicit public premierului Tudose să ne spună care este stadiul acestui proiect pe circuit guvernamental, pentru că el nu este trimis în Parlament. Atrag atenția că orice zi de întârziere nu face altceva decât să ducă la diminuarea suprafeței agricole a României și să îl facă părtaș în același timp la un act prin care se afectează siguranța națională a României“, a mai spus Buda.



12