„Nebunia” din marile magazine, în „vizorul” veterinarilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Numărătoarea inversă pentru aprovizionarea de Paşte

„Nebunia” din marile magazine, în „vizorul” veterinarilor!

Justiție 10 Aprilie 2013 / 00:00 434 accesări

Perioada premergătoare sărbătorii pascale se apropie. Multe dintre marile centre comerciale din ţară au scos deja la vânzare produse specifice, de la vopsea pentru ouă, ornamente din ciocolată şi până la preparate din carne tradiţionale. Cu ochii pe comercianţi, fie pentru „vânarea” ofertelor speciale, fie pentru supervizarea mărfurilor, sunt şi cumpărătorii, dar şi echipele de control. Comercianţii trebuie să fie impecabili în faţa tuturor, dacă vor să scape şi fără amenzi, dar şi să vândă mărfurile. Ei sunt puşi în gardă încă de acum de inspectorii de control. Specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au anunţat că vor declanşa o serie de acţiuni de control începând cu 20 aprilie, în întreaga ţară. Se va verifica modul în care sunt produse, transportate şi valorificate carnea de miel, ouăle, dar şi alte alimente consumate cu precădere în perioada sărbătorilor pascale. „Vor fi două săptămâni ample de controale, în care vom supraveghea absolut tot, respectiv cum sunt sacrificaţi mieii, cum sunt transportaţi, dacă sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare la punctele speciale de tăiere pentru consumul propriu, precum şi carnea de miel, produsele din lapte, brânză, peşte, ouăle, legumele şi fructele din pieţe”, a declarat preşedintele interimar al ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu. El a precizat că ANSVSA va autoriza punctele de tăiere a mieilor în spaţii special amenajate. „Autorităţile locale trebuie să solicite autorizarea punctelor de sacrificare, iar noi le aprobăm dacă îndeplinesc condiţiile sanitar veterinare. Vor fi în perioada menţionată şi acţiuni comune cu Ministerul Transporturilor şi cu Ministerul de Interne pe trasee pentru a vedea cum sunt transportate animalele, dacă respectă condiţiile de igienă şi bunăstare, dacă există documente de transport, avize sanitar-veterinare sau dacă toate carcasele de miei sunt transportate cu maşini autorizate”, a explicat şeful ANSVSA. Potrivit sursei citate, controalele efectuate de inspectorii veterinari în perioada Paştelui catolic s-au desfăşurat fără probleme. Anul acesta, la fel ca şi în anii trecuţi, în perioada sărbătorilor pascale se vor sacrifica în jur de patru milioane de miei, producţia de carne ovine acoperind necesarul de consum intern în proporţie de 99%. Precizăm că, anul trecut, Primăria Constanţa a pus la dispoziţia locuitorilor trei puncte de desfacere a mieilor - Piaţa Griviţei, Tomis III şi Piaţa Pescăruş, fiind iniţiat şi programul „Preţul corect la carnea de miel”.



12