Eforturile de a plasa un container peste capul de puţ rămas în urma scufundării platformei petroliere Deepwater Horizon în Golful Mexic au fost suspendate, din cauză că formaţiuni similare cristalelor de gheaţă au apărut în interior, a anunţat un responsabil din BP. Aceşti hidraţi, formaţiuni similare cristaelor de gheaţă, s-au format în urma reacţiei chimice dintre gaz şi apă. Containerul a fost dat la o parte şi se află pe fundul mării, până când echipele însărcinate cu această operaţiune găsesc o soluţie, un proces care, potrivit aşteptărilor, va dura circa două zile, a declarat directorul pentru operaţiuni al British Petroleum, Doug Suttles. Acesta a refuzat să afirme că operaţiunea a fost un eşec. Cristalele au blocat şi vârful containerului, ceea ce ar împiedica evacuarea petrolului. ”Am anticipat ca hidraţii să fie o problemă, dar nu una semnificativă”, a spus Suttles. Autorităţile studiază două posibile soluţii la această problemă - fie încălzirea containerului, fie adăugarea de metanol, pentru dizolvarea hidraţilor, a explicat Suttles, adăugând că evaluează, în continuare, metode de captare a ţiţeiului.
O anchetă a BP a arătat că o bulă de gaz ar fi provocat explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, care a dus la una dintre cele mai grave poluări din SUA. În 20 aprilie, angajaţii de pe platformă ar fi injectat ciment la baza platformei de foraj. După aceea au redus presiunea în coloană şi au încercat să injecteze din nou ciment. Atunci s-a produs o reacţie chimică, cu degajare de căldură şi s-a format o bulă de gaz. La sute de metri adâncime, presiunea este foarte mare, iar gazul urcă uşor în gaura sondei, spre suprafaţă, unde presiunea este mai mică. ”O bulă mică de gaz devine cu adevărat mare. Aceasta se transformă într-un tun care îţi aruncă gazul în faţă”, a explicat un expert de la Universitatea Berkeley. La suprafaţă, pe platformă, muncitorii au constatat că nivelul apei din coloană a crescut brusc, proiectat la 70 de metri înălţime în aer. Apoi au urcat gazul şi petrolul. Potrivit unuia dintre angajaţi, un nor de gaz a acoperit platforma. Sub presiune, motoarele gigantice care mişcă utilajele de foraj au explodat. Au urmat şi alte explozii, care au proiectat în toate părţile utilaje şi echipamente. Ironie a sorţii, un grup de directori din BP se aflau pe platformă, unde lăudau condiţiile de exploatare şi de securitate. Mai mulţi dintre ei au fost răniţi, dar au reuşit să scape cu viaţă.
Puţul de petrol, din care scurg în prezent circa 800.000 de litri de ţiţei pe zi în Golful Mexic, este situat la o adâncime de 1.500 de metri. Pata de petrol are un diametru de peste 95 de kilometri şi ameninţă coastele Louisianei, Mississippi şi Alabamei, dar şi o parte din Florida, potrivit autorităţilor, care explică faptul că suprafaţa petei este egală cu cea a statului Delaware.