Londra intenționează să negocieze cu Bruxelles-ul o "uniune vamală temporară" după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru a avea o "tranziție lină", a anunțat marți Ministerul britanic însărcinat cu Brexitul, citat de AFP și EFE. Guvernul britanic dorește să obțină o "perioadă de tranziție" cu UE în care Marea Britanie va menține o "legătură strânsă" cu uniunea vamală europeană, care permite libera circulație a mărfurilor, a subliniat ministerul, într-un comunicat.
"O abordare posibilă ar fi să avem o uniune vamală temporară între Marea Britanie și UE", a apreciat ministerul britanic, adăugând că "pe durata acestei perioade de tranziție, care va fi negociată cu Bruxelles-ul, Marea Britanie va încerca să negocieze noi acorduri comerciale ambițioase în întreaga lume". O înțelegere cu privire la această perioadă de tranziție va oferi "timpul necesar (...) pentru a crea viitoarele noastre acorduri vamale", potrivit ministerului britanic, care apreciază că aceasta ar oferi "o certitudine companiilor și capacitatea de a avea o tranziție lină".
Întrebat de BBC, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că această perioadă de tranziție ar putea dura "ceva de genul a doi ani" și ar trebui să se încheie până la viitoarele alegeri legislative, prevăzute în 2022.
Numeroși experți au afirmat că va fi extrem de dificilă, dacă nu imposibilă, negocierea unui nou acord comercial între Marea Britanie și UE înainte ca țara să părăsească blocul comunitar, în martie 2019. Dar aderarea Marii Britanii la uniunea vamală europeană împiedică negocierea de acorduri comerciale bilaterale. "Ar trebui să avem un aranjament care să ne permită să negociem (acorduri de liber-schimb), să le semnăm fără ca ele să poată intra în vigoare", a susținut Davis. Patronatul britanic a calificat drept "încurajatoare" propunerea Executivului de la Londra. "Timpul trece și ceea ce contează acum este să oferim cât mai rapid posibil companiilor încrederea necesară pentru a putea continua să investească", a declarat Josh Hardie, directorul adjunct al principalei organizații a angajatorilor, CBI.
Negocierile privind Brexitul au început în iunie cu trei aspecte-cheie: viitoarele drepturi ale cetățenilor europeni instalați în Marea Britanie, aspectul financiar al divorțului și chestiunea graniței irlandeze. Bruxelles-ul dorește să se înregistreze progrese în soluționarea acestor trei chestiuni înaintea oricărei discuții privind viitorul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Întrebat despre costurile ieșirii Marii Britanii din UE, David Davis a dat asigurări că țara sa va respecta "orice obligație internațională veritabilă".
Londra va publica miercuri poziția sa privind granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda, în timp ce o nouă sesiune de negocieri este prevăzută la sfârșitul lunii august la Bruxelles.
Comisia Europeană a anunțat marți că studiază "cu atenție" propunerea Londrei privind înființarea unei uniuni vamale temporare, dar că va aborda chestiunea relațiilor post-Brexit abia după ce se vor fi făcut suficiente progrese pe tema "divorțului", a relatat Reuters. "Vedem publicarea de către Marea Britanie a unei serii de documente de poziție ca pe un pas pozitiv în direcția începerii primei faze a negocierilor. Timpul se scurge și asta ne va permite să facem progrese", a declarat un purtător de cuvânt al Executivului european.
Pe de altă parte, în declarații făcute postului BBC, citate de EFE, David Davis a respins informațiile potrivit cărora ar exista diviziuni în interiorul guvernului Theresei May pe tema abordării negocierilor privind Brexitul. "Evident, există puncte de vedere diferite în legătură cu elementele acordului, pentru că miniștrii au interese specifice proprii", a recunoscut totuși Davis. "Ministerul Finanțelor este preocupat, evident, de City - centrul financiar al Londrei -, Ministerul Energiei și Strategiei Industriale este interesat de cercetare și industrie. (...) Liam (Fox, ministrul Comerțului - n.r.) vrea să implementeze acorduri comerciale, iar treaba mea este să mă asigur că facem cu toții acest lucru într-un mod practic și negociat", a insistat Davis.
Totodată, ministrul pentru Brexit și-a exprimat convingerea că, până în octombrie, nu va exista un acord între UE și Marea Britanie cu privire la factura pe care o va avea de plătit Londra pentru "divorțul" de blocul comunitar. Reuters amintește că UE dorește să ajungă la un acord cu privire la modul în care va fi calculată factura de divorț - care va fi plătită în euro - înaintea începerii discuțiilor cu privire la viitorul relațiilor Marii Britanii cu blocul comunitar post-Brexit. "Vom discuta despre asta cu foarte, foarte mare grijă, așa că în această fază nu ne vom angaja, nu va exista o cifră până în octombrie sau noiembrie (...)", a declarat Davis pentru BBC. Totodată, Davis a declarat că negociatorul șef al Uniunii Europene privind Brexitul, Michel Barnier, este tot mai supărat cu privire la factura de divorț pe care trebuie s-o plătească Marea Britanie. Potrivit lui David Davis, Michel Barnier devine tot mai nervos în privința chestiunii legate de factura de divorț, pe care Uniunea Europeană o vrea clarificată înaintea începerii negocierilor privind viitoarea relație a Marii Britanii cu blocul comunitar.