Negocieri la Moscova, atentat la Damasc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Negocieri la Moscova, atentat la Damasc

Externe 19 Noiembrie 2013 / 00:00 342 accesări

Un consilier politic al preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, şi un ministru adjunct al Afacerilor Externe au sosit la Moscova pentru a discuta pe marginea pregătirii conferinţei Geneva II. Consilierul lui Bashar al-Assad, Bouthaina Shaaban, şi ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Faisal Muqdad, au avut consultări cu miniştrii adjuncţi ruşi de Externe, Ghennadi Gatilov şi Mihai Bogdanov. Potrivit opoziţiei siriene, liderul Coaliţiei Naţionale Siriene, Ahmad Jarba, a fost invitat, la rândul său, de autorităţile ruse să efectueze vizita în perioada 18-21 noiembrie. Deşi s-a arătat foarte interesat, Ahmad Jarba a declinat însă invitaţia şi a solicitat o nouă dată, pentru a nu se afla în capitala Rusiei în acelaşi timp cu oficialii guvernamentali sirieni.

Conferinţa Geneva II va începe pe 12 decembrie şi vizează să reunească reprezentanţi ai puterii şi opoziţiei pentru a găsi o soluţie politică conflictului din Siria, soldat cu peste 100.000 de morţi din 2011 încoace. Coaliţia opoziţiei a acceptat să participe la negocierile de pace, cu condiţia ca Bashar al-Assad să renunţe la putere şi să fie exclus din orice fază de tranziţie. Continuă şi eforturile internaţionale pentru distrugerea arsenalului chimic sirian. Ministrul belgian al Apărării, Pieter De Crem, a declarat că nu este de acord cu distrugerea unei părţi a arsenalului chimic sirian în ţara sa. Belgia a fost, alături de Franţa, una dintre ţările care au fost abordate în vederea unei participări la eliminarea arsenalului chimic sirian. Este tot mai dificil pentru Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) să respecte planul de distrugere a arsenalului chimic sirian până la jumătatea lui 2014.

MOMENT DE ATAC Veştile care vin din Siria nu sunt deloc bune. Cel puţin 31 de militari sirieni, printre care şi patru generali, au fost ucişi, duminică, într-un atac cu bombă al rebelilor asupra unei baze militare din apropiere de Damasc. Informaţia a fost dată publicităţii de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH). Insurgenţii ar fi reuşit să plaseze un dispozitiv exploziv în interiorul clădirii armatei sau într-un tunel aflat sub aceasta. Atacul a fost revendicat de gruparea Direh al-Aasmeh, în traducere „Scutul Damascului“, ce face parte din Armata Siriană Liberă (ASL) şi a difuzat un film în care se poate vedea o clădire prăbuşită în urma unei explozii. Potrivit directorului OSDH, Rami Abdel Rahmane, momentul ales pentru acest atac este semnificativ, armata siriană fiind angajată într-o amplă ofensivă împotriva poziţiilor rebelilor din apropierea capitalei Damasc. Totodată, unul dintre cei mai proeminenţi lideri ai opoziţiei, Abdul-Qadir Saleh, fondatorul Brigăzii Tawhid, a murit ieri, în urma rănilor căpătate într-o confruntare cu trupele guvernamentale săptămâna trecută. Brigăzile Tawhid dispun de circa 10.000 de luptători, care controlează oraşele de la sud de Damasc şi nord de Alep, din provincia Alep.

Pe de altă parte, Ministerul turc al Sănătăţii a lansat o vastă campanie de vaccinare împotriva poliomielitei în provinciile din sud-estul ţării, la frontiera cu Siria, unde s-au înregistrat cazuri de această boală. Această campanie intervine după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat, în octombrie, zece cazuri de poliomielită la copii sirieni. Poliomielita a fost eradicată în urmă cu 15 ani în Turcia, ţară care adăposteşte peste 600.000 de refugiaţi sirieni. Campania, lansată la Gaziantep, vizează şapte provincii din sud-estul ţării situate de-a lungul frontierei cu Siria.



12