Reprezentanții sindicatelor și ai patronatelor au început miercuri, la ora 10:00, la Direcția Dialog Social a Ministerului Muncii, negocierile pe tema valorii salariului minim pentru 2017.
Sindicatele și patronatele au abordat această temă săptămâna trecută, în cadrul ședinței Consiliului Național Tripartit, când s-a decis că o valoare a acestuia va fi hotărâtă după alegerile legislative.
"Partea sindicală a ridicat problema creșterii cu 200 de lei, adică de la 1.250 de lei (în prezent - n.r.) să fie 1.450 de lei, de la 1 ianuarie 2017. La propunerea unei părți a angajatorilor de a aplica acest lucru tot de la 1 mai anul viitor, le-am arătat că ar trebui ca, în momentul respectiv, să creștem de la 1.450 de lei, la 1.550 de lei și că este preferabil să se aplice de la 1 ianuarie. Mai există o variantă, de a avea o creștere mai mică (a salariului minim - n.r.) cu o creștere a deductibilității în sistem, astfel ca pe net să se ajungă la aceeași valoare ca în structura actuală. A rămas că pe 12 sau 13 (decembrie - n.r.), deci imediat după alegeri, să mai fie o nouă întâlnire. O să vedem săptămâna viitoare. Sperăm să facem o întâlnire cu partea patronală și în urma acesteia, probabil pe 14 (decembrie - n.r.), când e ședință de Guvern, se va da hotărârea de Guvern cu salariul minim garantat în plată pentru anul 2017", a afirmat după ședința CNT, președintele Confederației Naționale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
De asemenea, Hossu a menționat că Executivul vrea o înghețare a salariului minim arătând că proiecția Guvernului pentru legea de salarizare unitară, la nivel de principii, este că salariul minim ar trebui să crească până în 2022 la 1.625 de lei.