Negocierile continuă în Germania! Conservatorii, liber-democrații și ecologiștii, la răscruce

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Poziţii divergente

Negocierile continuă în Germania! Conservatorii, liber-democrații și ecologiștii, la răscruce

Externe 06 Noiembrie 2017 / 18:19 676 accesări

Partidele care încearcă să formeze o coaliție guvernamentală în urma alegerilor parlamentare din Germania, desfășurate în 24 septembrie, au început luni o nouă rundă de negocieri, transmite Reuters. În pofida faptului că au purtat discuții exploratorii timp de mai multe săptămâni, conservatorii cancelarului Angela Merkel, Partidul Liber-Democrat (FDP) și Verzii încă au poziții diferite într-o serie de dosare, precum schimbările climatice, imigrația și politica în domeniul energiei.

Liderul FDP, Christian Lindner, a declarat că abia acum încep eforturile pentru găsirea unui numitor comun între cele trei formațiuni politice. „Nu au existat încercări de a construi punți în ultimele două săptămâni pentru că nu acesta era scopul. În această etapă așteptăm cu nerăbdare să trecem de la vorbe la fapte și la obiectivele care trebuie să fie armonizate sau nu, după caz”, a spus el.

Mai mulți membri ai conducerii Verzilor s-au plâns că discuțiile s-au extins din cauza faptului că liber-democrații nu erau pregătiți pentru aceste negocieri. După patru ani de absență din Parlamentul federal de la Berlin, FDP nu dispune de expertiza politică necesară pentru a negocia compromisul care este necesar, susțin liderii ecologiști germani. Însă Lindner a spus că el se opune dorinței Verzilor de a „face un exemplu din Germania industrială” prin forțarea acesteia să îndeplinească ținte de protecție scumpe și limitative și a sugerat ca Germania să aibă un impact mai mare asupra efectelor schimbărilor climatice prin a ajuta alte țări să-și îmbunătățească rezultatele în acest domeniu. Pentru Angela Merkel, negocierile tripartite pe care blocul conservator a fost nevoit să le accepte ca urmare a rezultatelor scrutinului din 24 septembrie reprezintă cea mai bună ocazie de a-și asigura al patrulea mandat de cancelar, mulți fiind de părere că ea ar trebui să facă un pas în spate dacă negocierile eșuează. După ce social-democrații, foștii parteneri ai creștin-democraților în cadrul „marii coaliții” formate în toamna lui 2013, au decis să intre în opoziție după rezultatele dezamăgitoare înregistrate în alegerile parlamentare de la finalul lui septembrie, Germania ar putea intra într-o lungă perioadă de derivă într-un moment în care Europa așteaptă leadership-ul Berlinului în chestiuni mergând de la guvernarea zonei euro la gestionarea relațiilor transatlantice, adaugă Reuters.



12