Negocierile de aderare a Croaţiei la UE ar putea fi finalizate în prima parte a anului 2011, cu condiţia ca Zagrebul să continue reformele deja iniţiate, conform unei rezoluţii a Parlamentului European, adoptată ieri.
Cea mai mare provocare rămâne însă comunicarea beneficiilor aderării la UE unei populaţii relativ sceptice. Combaterea corupţiei, sprijinul pentru revenirea refugiaţilor, restructurarea sectorului naval sunt principalele probleme pe care Croaţia trebuie să le soluţioneze. Conform rezoluţiei adoptate cu 548 de voturi pentru, 43 împotrivă şi 52 de abţineri, ”eurodeputaţii salută progresele substanţiale înregistrate de Croaţia în îndeplinirea criteriilor necesare pentru a finaliza negocierile de aderare. Negocierile de aderare cu Croatia pot fi finalizate în prima jumătate a anului 2011, cu condiţia să fie continuate reformele necesare. Apreciind eforturile Guvernului croat de a lupta împotriva corupţiei, un exemplu elocvent fiind trimiterea în judecată a doi foşti miniştri şi a unui premier, eurodeputaţii consideră că există informaţii conform cărora corupţia este larg răspândită în Croaţia şi încă reprezintă o problemă generală gravă”. PE îndeamnă OLAF să coopereze strâns cu autorităţile croate, pentru combaterea corupţiei.
În privinţa reformei justiţiei, membrii PE subliniază necesitatea judecării rapide a crimelor de război şi cer actualizarea Codului Penal în conformitate cu cele mai exigente standarde ale dreptului internaţional. În linii mari, sunt salutate progresele în materie de întoarcere a refugiaţilor. Eurodeputaţii constată cu satisfacţie că ostilitatea faţă de revenirea sârbilor a scăzut în cea mai mare parte a ţării. Autorităţile croate sunt îndemnate să elimine obstacolele întâmpinate pentru obţinerea permisului permanent de rezidenţă. În plus, trebuie îmbunătăţit programul de reconstrucţie a locuinţelor şi trebuie lansate proiecte de redresare economică şi socială pentru refugiaţi.