Israelienii şi palestinienii au reluat luni seară, la Washington, negocierile de pace directe, blocate de trei ani, sub egida SUA. Ministrul israelian al Justiţiei, Tzipi Livni, a stat alături de negociatorul-şef palestinian, Saeb Erakat, la o masă de nouă persoane, în salonul de protocol al Departamentului de Stat, la o cină cu ocazia întreruperii postului de Ramadan, iftar, oferită de secretarul de Stat John Kerry. Primindu-şi oaspeţii, toţi zâmbind, şeful diplomaţiei americane a salutat „un moment foarte, foarte special”. John Kerry şi emisarii-şefi palestinian şi israelian erau însoţiţi de unii dintre colaboratorii lor, inclusiv noul emisar special american pentru aceste negocieri, ambasadorul Martin Indyk.
Secretarul de Stat, care este artizanul acestei reluări a contactelor directe între israelieni şi palestinieni, i-a îndemnat să ajungă la un compromis rezonabil. După mai bine de şase decenii de conflict şi multiple eşecuri ale relansării procesului de pace, Departamentul de Stat a anunţat că aceste negocieri ar putea să dureze cel puţin nouă luni. Preşedintele Obama a salutat momentul promiţător, avertizând ambele tabere că este necesar să facă opţiuni dificile. Liderul de la Casa Albă trebuie să fi fost foarte mulţumit de prima sesiune de negocieri, întrucât a decis să se întâlnească ieri cu negociatorii israelieni şi palestinieni. Nu au fost date, însă, detalii despre întâlnire, care nu a figurat în programul oficial al preşedintelui SUA.
Ministrul israelian al Justiţiei, Tzipi Livni, care anticipa că discuţiile vor fi dificile şi problematice, a declarat că prima întrevedere a avut loc într-o atmosferă pozitivă. Aceasta nu s-a ferit să declare că există miniştri în Guvernul israelian care nu vor să se ajungă la un acord şi să audă vorbindu-se despre ideea creării a două state. Tzipi Livni se referea în primul rând la miniştrii din cadrul aripii dure a Likud, partidul premierului Benjamin Netanyahu, şi la Căminul Evreiesc, un partid naţionalist, care sunt ostile creării unui stat palestinian. Aceasta viza, în al doilea rând, partidul de centru-dreapta Yesh Atid, condus de către Yair Lapid, ministrul Finanţelor, care nu consideră procesul de pace drept o prioritate. Adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Zeev Elkin, unul dintre membrii aripii dure a Likudului, a comentat imediat că există o divergenţă de principiu cu şefa sa. „Orice schimbare în urma unui acord nu este neapărat pozitivă pentru securitatea Israelului, uneori acest lucru nu face decât să înrăutăţească situaţia. Palestinienii nu sunt pregătitţi să facă nici cea mai mică concesie în vederea ajungerii la un acord”, a declarat acesta.