Iranul şi marile puteri urmează să reia negocierile în vederea ajungerii la un acord global privind programul nuclear iranian către jumătatea lunii februarie, la New York, a anunţat Departamentul de Stat american. Aceste negocieri între regimul de la Teheran şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA şi Germania) vor avea loc, la date ce urmează să fie anunţate, între Mohammad Javad Zarif, şeful diplomaţiei iraniene, Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, şi Wendy Sherman, directoarea politică a Departamentului de Stat.
Negocierile precedente au avut loc la Geneva, unde s-a ajuns la un acord preliminar pentru o perioadă de şase luni, între Iran şi Grupul 5+1, prin care activităţi nucleare sensibile iraniene sunt blocate în acest interval de timp, în schimbul unei relaxări parţiale a unor sancţiuni occidentale. Acordul, care se aplică începând de la 20 ianuarie, este prima etapă înaintea unui acord global care vizează să asigure că natura programului nuclear iranian este exclusiv paşnică.
În virtutea acordului de la Geneva, care urmează să facă obiectul supravegherii sporite din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Iranul se angajează să limiteze îmbogăţirea uraniului la nivelul de 5%, să transforme la acest nivel stocul de uraniu îmbogăţit la 20% pe care îl deţine, să suspende activităţile în instalaţiile de la Natanz şi Fordo, dar şi la un reactor cu apă grea de la Arak, şi să nu mai instaleze centrifuge noi alături de cele aproximativ 19.000 pe care le deţine în prezent. Grupul 5+1 urmează, în schimb, să anuleze sancţiunile impuse sectorului auto, exporturilor petrochimice, comerţului cu aur, aeronauticii şi să deblocheze unele averi. Perioada de şase luni are scopul să permită începerea unor negocieri asupra unui acord global privind programul nuclear iranian, care să soluţioneze o criză între Iran şi comunitatea internaţională ce durează de peste zece ani. Deja trei inspectori din cadrul AIEA au ajuns, de ieri, la Teheran, pentru a vizita mina de uraniu de la Gachin, în sudul ţării. Vizitarea minei, care nu a mai fost inspectată din 2005, are loc în cadrul acordului încheiat pe 11 noiembrie între Teheran şi AIEA, pentru a permite Agenţiei să se asigure de natura exclusiv paşnică a controversatului program nuclear iranian.