Negocierile ruso-americane pentru reducerea arsenalelor nucleare au fost reluate luni, la Geneva, au anunţat misiunile Moscovei şi Washingtonului. O sursă diplomatică rusă a precizată că a şaptea rundă de negocieri urmează să dureze două săptămîni. Purtătorul de cuvînt american nu a confirmat informaţia.
Ruşii şi americanii şi-au intensificat, în ultima lună, negocierile pentru un tratat de reducere a armamentului nuclear strategic, care să înlocuiască START, ce a fost semnat în 1991 şi expiră în 5 decembrie. Deşi niciun detaliu precis nu s-a aflat după ultima rundă de discuţii, foarte lungă (din 21 septembrie pînă în 2 octombrie), ministrul rus de Externe a salutat, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său american, Hillary Clinton, progresele substanţiale înregistrate. Cu puţin timp înainte, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a apreciat că ”şansele de a ajunge la un acord în luna decembrie nu sînt chiar slabe, pentru că administraţia americană şi-a exprimat un interes real pentru această temă, ceea ce nu a fost cazul în timpul precedentului guvern de la Washington”. De altfel, acordul START a fost ales pentru a simboliza relansarea relaţiilor dintre Moscova şi Washington, mai mult decît reci în timpul preşedinţiei lui George W. Bush. Dar negocierile s-au dovedit mai complexe decît era de aşteptat, Rusia condiţionînd acordul de o renunţare a americanilor la scutul antirachetă, perceput de Moscova drept o ameninţare. Faptul că SUA au anunţat în 17 septembrie că renunţă la acel proiect a schimbat datele problemei şi ar trebui, potrivit experţilor, să faciliteze procesul. Acum, cele două foste puteri inamice trebuie să ajungă la un acord concret privind dezmembrarea ogivelor nucleare. În cursul vizitei la Moscova din iulie, Barack Obama a convenit cu Dmitri Medvedev scăderea cu 1.500, la 1.675, a numărului focoaselor nucleare strategice (faţă de 2.200 maxim conform START). Rusia a condiţionat avansarea negocierilor de înlocuire a START de renunţarea la proiectul scutului.
Potrivit unui raport publicat de Departamentul de Stat american în luna aprilie, în 1 ianuarie, Rusia avea 3.909 ogive nucleare şi 814 vectori purtători, inclusiv rachete balistice intercontinentale, rachete balistice submarine şi bombardiere strategice. SUA aveau 5.576 focoase nucleare şi 1.198 vectori purtători.