Perioada de spitalizare a lui Nelson Mandela, internat la vârsta de 94 de ani, într-o stare gravă, din cauza unei infecţii pulmonare recurente, s-a prelungit pentru a patra zi consecutiv într-o clinică din Pretoria, unde se află de-acum sub supravegherea poliţiei. Luni seara, un cordon de poliţie a fost mobilizat în faţa intrării principale de la Mediclinic Heart Hospital, deşi preşedinţia sud-africană nu a confirmat oficial că eroul luptei anti-Apartheid primeşte îngrijiri în acest spital. Însă presa din lumea întreagă se află în faţa acestei clinici private, în aşteptarea unor veşti, după ce i-au văzut pe mai mulţi membri ai familiei lui Mandela intrând în clinică, în ultimele zile. De ieri dimineaţă, vehiculele care circulă în apropierea clinicii Mediclinic Heart Hospital sunt supuse unor controale minuţioase, precum şi pietonii, rugaţi să-şi prezinte identitatea şi să-şi deschidă rucsacurile. La intrare, gardienii spitalului au primit întăriri din partea poliţiei, cu scopul de a ţine la distanţă presa, care continuă să vină în număr tot mai mare, în timp ce Africa de Sud anticipează moartea lui Madiba, numele său de clan.
Ultimul buletin de sănătate difuzat luni de preşedinţia sud-africană conţinea doar o frază ce anunţa că starea de sănătate a lui Mandela este neschimbată. Nelson Mandela primeşte îngrijiri intensive, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Mac Maharaj, dar este în stare să primească vizitatori, în număr limitat, cu scopul de a-l feri de microbi. Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud va împlini 95 de ani la 18 iulie.
REÎNVIAT DIN MOARTE În faţa inevitabilului, se mai produc şi gafe. Noul ministru chilian al Culturii, scriitorul Roberto Ampuero, şi-a cerut scuze după ce i-a adus un omagiu postum, însă prematur, într-un mesaj postat pe Twitter, fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela. ”Nelson Mandela tocmai a murit, unul dintre luptătorii cei mai înţelepţi şi generoşi pentru demnitate, egalitate şi drepturile omului... Doliu pentru Madiba”, se putea citi în acest mesaj postat pe contul de Twitter al ministrului, numit în funcţie duminică. Roberto Ampuero şi-a cerut scuze, două ore mai târziu, anunţând că este vorba despre o confuzie. ”I se poate întâmpla oricui”, a declarat acesta într-un mesaj postat pe Twitter. ”Am reacţionat la fel cum ar fi făcut oricine altcineva, însă bineînţeles că ceea ce mă bucură cel mai mult este faptul că Nelson Mandela este în viaţă”, şi-a cerut el scuze.