Peștele-clovn, devenit celebru grație filmului „Finding Nemo“, devine stresat și are mai puțini urmași atunci când anemonele de mare care îl protejează sunt afectate de fenomenul de albire provocat de încălzirea mărilor și oceanelor, potrivit unui studiu care trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care modificările climatice îl au asupra reproducerii mai multor specii care trăiesc în recifele de corali, informează AFP și DPA, citate de Agerpres. Deși fenomenul de albire, cauzat de creșterea temperaturii apei marine și de alți factori, este deja cunoscut în cazul coralilor, anemonele de mare — un animal prădător cu tentacule, asemănător meduzelor — pot fi la rândul lor afectate de albire în timpul valurilor de căldură de pe Terra, potrivit DPA. „Acest studiu desfășurat pe durata a 14 luni arată o corelație puternică între albirea anemonelor de mare, reacția la stres a peștelui-clovn și hormonii reproductivi care au determinat o scădere a fecundității cu 73%“, au declarat autorii cercetării, ce a fost publicată în revista Nature Communications, relatează AFP.
Din octombrie 2015 și până în decembrie 2016, cercetătorii au studiat mai multe cupluri de pești-clovn care trăiesc în recifele coraliene din jurul insulei Moorea din Polinezia franceză. În această perioadă, sub efectul fenomenului El Nino, această regiune din Oceanul Pacific a cunoscut timp de mai multe luni o creștere a temperaturii mării, ce a cauzat o albire temporară a unei părți din totalul anemonelor, fenomen similar aceluia — mult mai cunoscut — care afectează coralii. Comparând 13 cupluri de pești-clovn care trăiesc în jurul unei anemone afectate de albire mai multe luni și alte cupluri care trăiesc în jurul unei anemone ce nu a fost afectată, oamenii de știință au putut să evidențieze impactul „în cascadă“ generat de încălzirea mării. „Recoltări sangvine prelevate de la cuplurile de pești-clovin ne-au permis să constatăm o creștere puternică a concentrației de cortizol, hormonul stresului, și o scădere importantă a concentrațiilor de hormoni sexuali“, provocând astfel o diminuare a fecundității, au explicat într-un comunicat de presă experții de la Centrul Național de Cercetări Științifice (CNRS) din Franța, care au participat la realizarea acestui studiu.
Odată cu încălzirea globală, care contribuie la albirea coralilor și a anemonelor din lumea întreagă, „Nemo“ riscă să nu fie singura victimă.