Nemulţumire populară la Cairo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nemulţumire populară la Cairo

Externe 27 Iunie 2011 / 00:00 535 accesări

• Justiţie lentă • Sute de egipteni, în majoritate rude ale victimelor revoltelor de la începutul anului, au atacat cu pietre forţele de ordine în faţa tribunalului unde este judecat fostul ministru egiptean de Interne, protestând faţă de ritmul lent în care se desfăşoară procesul. Protestatarii au aruncat pietre în direcţia poliţiştilor care asigură paza tribunalului unde are loc procesul lui Habib el-Adli, acuzat pentru uciderea protestatarilor în timpul revoltei populare soldate cu înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak. Procesul a fost amânat pentru data de 25 iulie, în aşteptarea unei decizii a Curţii de Apel în privinţa unei cereri de recuzare a judecătorilor. În luna mai, audierile au fost amânate după o serie de incidente între avocaţi, familiile victimelor şi forţele de ordine. Habib el-Adli, unul dintre cei mai influenţi demnitari ai fostului regim de la Cairo, şi şase dintre colaboratorii săi sunt acuzaţi că au ordonat deschiderea focului asupra manifestanţilor în timpul revoltelor populare împotriva lui Mubarak. Conform unui bilanţ oficial, 846 de persoane au fost ucise şi alte câteva mii au fost rănite în timpul manifestaţiilor. La începutul lunii mai, Habib el-Adli a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru fraude financiare. Şi fostul ministru al Comerţului Rachid Mohamed Rachid a fost condamnat în lipsă la cinci ani de închisoare pentru delapidarea fondurilor publice. Fostul ministru, care a plecat din Cairo după declanşarea revoltelor, a primit şi o amendă de 1,6 milioane de dolari.

Pe de altă parte, ministerul egiptean al Sănătăţii a anunţat că nu dispune de niciun document care să confirme că fostul preşedinte Hosni Mubarak ar suferi de cancer, aşa cum a declarat avocatul său. Avocatul Farid al-Dib a afirmat, săptămâna trecută, că Hosni Mubarak suferă de un cancer localizat la stomac, iar tumorile se extind. Fostul preşedinte, în vârstă de 83 de ani, a fost supus, în martie 2010, unei intervenţii chirurgicale într-o clinică din Heidelberg, iar autorităţile au anunţat atunci că operaţia a avut ca scop extirparea vezicii biliare şi a unui polip duodenal.

• Violenţe interreligioase • De la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte Mubarak, ciocnirile interreligioase se produc tot mai frecvent în Egipt. Trei persoane au fost rănite în ciocniri interreligioase în sudul Egiptului, a anunţat duminică presa locală. Musulmanii dintr-o localitate din sud s-au strâns sâmbătă pe terenul unei biserici creştine, unde se construieşte un lăcaş de cult. Creştinii au tras focuri de armă şi s-au produs ciocniri. Trei musulmani au fost răniţi, dintre care unul grav.

Poliţia egipteană a împuşcat mortal şi patru africani care încercau să intre ilegal în Israel. Forţele de securitate au tras focuri de avertisment când au văzut patru persoane care încercau să treacă graniţa, sâmbătă noapte. Incidentul vine după de 20 de africani, dintre care 15 sudanezi, au fost arestaţi sâmbătă în timp ce încercau să intre ilegal în Israel. Numeroşi imigranţi încearcă periodic să intre în Israel, folosind Egiptul ca punct de trecere în căutarea de slujbe şi azil.

• Pierderi mari • Problemele sunt departe de a se rezolva. Egiptul se vede nevoit să dezmintă tot mai des şi mai vehement că nu are nevoie de ajutorul Băncii Mondiale sau al FMI, cu toate că se înregistrase un acord asupra acordării unui împrumut ţării pentru redresarea economiei. La începutul lunii iunie, FMI a studiat bugetul 2011-2012 aprobat de Cairo şi a decis să acorde un împrumut de trei miliarde de dolari. Noul buget a fost revizuit şi deficitul va fi combătut prin eforturile naţionale şi cei 500 milioane de dolari deblocaţi de Qatar. Economia egipteană, care depinde de turism, a fost dur lovită din cauza revoltelor ce au dus la căderea regimului Mubarak în luna februarie. Sectorul turistic a pierdut peste două miliarde de dolari, iar investiţiile străne au fost întrerupte.



12