Datele INS arată că în 4 ani salariile nete din învățământ au crescut cu 84%. Şi în Sănătate salariile s-au majorat la nivelul anului 2020, la care s-au adăugat alte beneficii importante. Cu toate acestea, profesorii se plâng că majorările au fost absorbite de creşterea preţurilor, situaţie confirmată de INS, iar sindicatele din Sănătate cer ministrului măsuri pentru combaterea şpăgii, deoarece majorările salariale nu au schimbat situaţia din sistemul sanitar. Salariul mediu net din Educație a fost, în noiembrie 2018, de 2.877 de lei, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică. În urmă cu exact 4 ani, în luna noiembrie 2014, potrivit datelor publicate atunci de INS, salariul mediu net în Învățământ era de 1.567 de lei. Între cele două momente salariul a crescut cu 84%, iar inflația a erodat 4,85% din această creștere, potrivit datelor transmise de INS. Din februarie, se adaugă 25% la salariu, iar în decembrie s-a introdus un aşa numit sport de suprasolicitare de 10%. Mai multe cadre didactice au scris mesaje în care prezintă ceea ce ei numesc "situația reală a profesorilor", în care se plâng că nu toți profesorii au dirigenție, care mai adaugă între 100 și 200 lei la salariu iar și mai puțini au gradație de merit (5% din profesori). Măsurile de atragere ale tinerilor sunt poate doar de domeniu local, nu o politică națională, mai spun aceștia. Sistemul, programele, materiile sunt total neadaptate nevoilor actuale.
SITUAȚIA MEDICILOR
Potrivit noii grile de salarizare, un medic primar, care acum câştigă 6.010 lei brut, va avea un salariu de bază de 13.338 de lei, iar un medic specialist, care acum are 4.675 de lei, va primi un salariu de 10.563 de lei. La anatomie patologică şi medicină legală, un medic primar va avea o creştere salarială de la 9.481 de lei la 16.250 de lei, iar un autopsier debutant, care acum are un salariu de 2.600 de lei, va avea un salariu brut de 4.693 de lei.
- un medic primar din unităţile clinice, care acum câştigă 6.010 lei, va avea un salariu brut de 13.338 lei
- un medic specialist, care acum are 4.675 de lei, va primi de la 1 martie un salariu de 10.563 de lei
- un medic rezident anul I, care acum are un salariu brut de 2.769 de lei, va primi 5.700 de lei
- un medic rezident an II, care acum are 3.089 de lei, va avea 6.100 de lei
- un medic rezident an III va avea 6.700 de lei, de la 3.431, cât primeşte acum,
- un medic rezident an IV, al cărui salariu este acum de 3.524 de lei, va câştiga un salriu brut de 7.300 de lei.
La serviciile de ambulanţă, un medic primar, al cărui salariu este în prezent de 6.010 lei, va câştiga 13.338 lei, în timp ce un rezident an IV-V, al cărui salariu este acum de 3.524 lei, va avea un salariu de 7.300 de lei. Un biolog din unităţile clinice va avea o creştere salarială de la 3.685 de lei la 4.905 lei, iar un psiholog principal, al cărui salariu este acum de 3.478 de lei, va avea un salariu de 4.905 lei.
alarii mărite și pentru personalul medical auxiliar:O infirmieră va avea salariul dublu - de la 1.725 de lei, cât câştigă în prezent, la 3.550 de lei, în timp ce un brancardier sau spălătoreasă, care acum au un salariu brut de 1.700 de lei, vor avea 2.950 de lei. La medicină legală, o spălătoreasă va avea un salariu lunar brut de 3.835 de lei, faţă de 2.594 lei, cât are acum.
SOLIDARITATEA SANITARĂ: Reprezentanţii Guvernului nu trebuie să vorbească lacrimogen despre şpagă, ci să aplice măsuri de reformă care au ca efect reducerea acestui fenomen. Federaţia sindicală „Solidaritatea Sanitară” precizează că a făcut o serie de propuneri pentru reducerea fenomenului şpăgii în domeniul medical, pe care Ministerul Sănătăţii nu le-a acceptat sau nu le-a aplicat. Reprezentanţii sindicatelor din sănătate spun că reprezentanţii Guvernului nu trebuie să vorbească lacrimogen despre şpagă, ci să aplice măsuri de reformă care au ca efect reducerea acestui fenomen.
Propunerile sindicaliştilor sunt:
- Introducerea concursului naţional de ocupare a posturilor pentru medici şi asistente medicale
- Introducerea avertizorului de integritate
- Introducerea sistemului de despăgubire a pacienţilor pentru prejudicii
- Adoptarea unei Strategii Naţionale de Management a Resurselor Umane din Sănătate
- Crearea Agenţiei Sectoriale pentru Coordonarea Formării Profesionale Continue şi Fondul Unic de Finanţare a Formării Profesionale Continue a Specialiştilor din Sănătate
- Introducerea auditului tipului de muncă
- Interzicerea contractarii unor servicii prestate de persoane juridice care să înlocuiască activitatea desfăşurată în mod uzual de angajaţi ai unităţilor sanitare
- Reforma finanţării sistemului public de sănătate pentru a se asigura servicii medicale la nivelul posibilităţilor reale şi plata acestor serviciu către spitale la nivelul costurilor de piaţă ale acestora (incluzând costurile salariale reale)
Conform sursei citate, unele dintre aceste propuneri au fost respinse de Ministerul Sănătăţii, iar cele acceptate nu au fost aplicate.
Conform datelor publicate recent de Institutul National de Statistică, veniturile încasate de romțni în 2018 abia au reușit să le asigure nevoile de bază, precum hrana, întreținerea locuințelor prin plata facturilor și achitarea dărilor catre stat. Veniturile totale medii lunare ale populației pe o gospodarie au fost de 4.454 lei în al treilea trimestru din 2018, iar cheltuielile totale au fost în medie de 3.891 lei lunar/gospodărie, reprezentând 87,4% din nivelul veniturilor totale, arată datele Institutului Național de Statistica (INS).