Nepotul lui Iosif Stalin, Evgheni Djugaşvili, a cerut acţionarea în instanţă a Serviciului ucrainean de Securitate (SBU) şi a judecătorilor care au declarat că bunicul său este vinovat de foametea de la începutul anilor \'30 din Ucraina. “Fără a expune fondul acestei acuzaţii mincinoase care i s-ar fi aplicat mai bine lui Hitler, principalul inamic al lui Stalin, vă atrag atenţia asupra faptului că, din punct de vedere oficial, la începutul anilor ’30, genocidul nu era considerat o crimă nici în Ucraina, nici în lume. Judecătorii ştiau că articolul 442 din Codul Penal ucrainean, ce prevede pedepsirea genocidului, a fost decretat, în Ucraina, în anii \'90, exact cu scopul examinării acţiunilor liderilor săi moderni - Kravciuk, Kucima şi Iuşcenko - şi nu ale bunicului meu defunct”, a declarat Djugaşvili într-o scrisoare adresată procurorului general ucrainean Aleksandr Medvedko.
Curtea de Apel din Kiev a hotărât săptămâna trecută că mai mulţi lideri ai Partidului Comunist sovietic, între care şi Stalin, sunt vinovaţi de comiterea Holodomorului, genocid organizat împotriva unui grup etnic ucrainean, dar a declarat cazul închis, ca urmare a decesului celor vinovaţi. “SBU şi judecătorii şi-au bătut joc într-un mod cinic de Capitolul 1 al Convenţiei europene de apărare a drepturilor omului, ce stipulează că nimeni nu poate fi condamnat pentru o acţiune sau o inacţiune care, în momentul în care a fost comisă, nu reprezenta o infracţiune conform dreptului naţional sau internaţional”, a precizat Djugaşvili într-o înregistrare video.
Politicienii ucraineni semnalează existenţa a numeroase falsuri în cazul foametei ucrainene. În cadrul expoziţiilor consacrate temei foametei, SBU a prezentat fotografii din perioada primului război mondial, de la începutul anilor \'20 şi din perioada Marii Depresii. În anumite regiuni ucrainene, numărul presupus al victimelor depăşea populaţia totală de la începutul anilor \'30.