02 Noiembrie 2024, 11:31
Acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa în perioada 22.10.2018 – 09.11.2018, s-au materializat prin verificări la 149 de obiective:
2 unități de tăiere, 2 unități procesare carne, 3 unități procesare lapte, 2 unități produse proaspete din pescuit, 2 centre colectare pește, 1 centru colectare ouă, 2 centre ambalare ouă, 2 centre prelucrare lapte, 1 unitate procesare produse apicole, 14 depozite alimentare, 20 de super/hipermarket-uri, 11 magazine alimentare, 2 carmangerii, 2 măcelării, 1 pizzerie, 2 unități tip fast-food, 1 cantină, 1 unitate tip bistro, 2 restaurante, 27 de laboratoare cofetărie/patiserie, 4 mijloace de transport auto, 11 unități de fabricare pâine și specialități de panificație, 7 unități de comercializare produse congelate, 5 unități de fabricare vin, 10 depozite semințe de consum, 1 unitate produse zaharoase, 2 unități de fabricare bragă, 2 unități de fabricare gheață, 1 unitate prelucrare legume fructe, 1 unitate fabricare bere, 3 unități fabricare specialități panificație și produse congelate, 2 unități fabricare borș.
În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la:
manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
nedemonstrarea trasabilității produselor alimentare.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 37.200 de lei.
Au fost confiscate şi retrase de la vânzare, următoarele produse alimentare: carne şi produse din carne – 5423 de kg, lapte şi produse lactate – 2727 de kg, peşte şi produse din peşte – 1238 kg, ouă – 394 de kg. Valoarea acestora este în cuantum de 123349 de lei.
Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare.
DSVSA Constanţa realizează acţiuni de evaluare, supraveghere şi control în unităţile supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în baza legislaţiei sanitare veterinare în vigoare prin tehnici, proceduri specifice şi recoltări de probe pentru supravegherea, prevenirea, controlul şi eradicarea bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi supravegherea şi controlul în domeniul siguranţei alimentelor.
DSVSA CONSTANȚA nu a dat publicității numele unităților descoperite cu probleme, potrivit Regulamentului intern.