Nereguli de milioane de lei la Primăria Eforie?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Curtea de Conturi a publicat raportul

Nereguli de milioane de lei la Primăria Eforie?

Administrație 16 Februarie 2017 / 17:24 1381 accesări
Din constatările inspectorilor CC reiese că valoarea totală a prejudiciilor identificate la nivelul Primăriei Eforie depășește 3 milioane de lei

Din constatările inspectorilor CC reiese că valoarea totală a prejudiciilor identificate la nivelul Primăriei Eforie depășește 3 milioane de lei

Recent, Curtea de Conturi (CC) a României a publicat rapoartele de audit întocmite în urma ultimelor controale care vizează activitatea financiară de la nivelul autorităților locale din toată țara. Și Primăria Eforie a fost luată la verificări. Din constatările inspectorilor CC reiese că valoarea totală a prejudiciilor identificate la nivelul Primăriei Eforie depășește 3 milioane de lei.

LOCUINȚE SOCIALE ȘI SISTEM DE VIDEOCONFERINȚĂ INEXISTENTE?

Una dintre neregulile înregistrate în raportul CC este legată de faptul că administrația a decontat, în mod nelegal, cheltuieli pentru servicii de publicitate și consultanţă în relaţii cu publicul la care se adaugă felicitări cu ocazia diverselor sărbători (Paște, Crăciun Anul Nou). În acest caz, au fost înregistrate abateri de aproximativ 1,5 milioane de lei. De asemenea, inspectorii care au făcut verificări la Primăria Eforie au consemnat în raport faptul că administrația a achiziționat un sistem de videoconferință, fără să respecte unele prevederi legislative privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, având în vedere faptul că aplicația de video-conferință „Primăria Eforie” pentru care au fost cumpărate echipamentele nu este funcțională. Această neregulă relevă abateri financiare de 315.000 de lei. Nu în ultimul rând, una dintre cele mai mari nereguli găsite de către inspectorii CC are legătură cu faptul că, în cadrul unui program de construcţie a unor locuinţe sociale, finanțat de Guvern, Primăria Eforie ar fi beneficiat de peste 2,5 milioane de lei pentru lucrări care, în realitate, nu ar fi fost efectuate. „Din suma respectivă, Primăria a plătit lucrări executate de un alt prestator, astfel că, la data controlului, în contul de trezorerie al instituției în care au fost virate alocațiile bugetare menționate, mai există peste un milion de lei”, se arată în raportul CC. Valoarea abaterilor financiar-contabile, în acest caz, este de aproximativ 3,4 milioane de lei. Am încercat să aflăm un punct de vedere de la reprezentanții autorităților locale referitor la aceste nereguli, însă primarul orașului Eforie, Robert Șerban, nu a răspuns la telefon. Totuși, e important de precizat faptul că raportul CC nu este bătut în cuie și poate fi atacat în instanță.

AVALANȘĂ DE CONTESTAȚII LA RAPOARTE

De menționat este că, potrivit celor mai recente statistici legate de litigiile dintre CC și instituțiile verificate, în 2016 au fost înaintate 1.846 de litigii, dintre care 574 au fost soluționate definitiv, celelalte fiind în curs de soluționare. Dintre cauzele rezolvate definitiv în instanță, 477 au fost în favoarea CC, reprezentând 83% din numărul litigiilor soluționate.



12