Nereguli la instalaţiile nucleare militare americane din Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nereguli la instalaţiile nucleare militare americane din Europa

Externe 23 Iunie 2008 / 00:00 428 accesări

Majoritatea bazelor aeriene europene unde se află bombe nucleare americane nu respectă condiţiile de securitate cerute de Pentagon, indică un raport intern al Armatei Aerului a SUA. Potrivit documentului, publicat de Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani, bazat pe o anchetă întreprinsă de o echipă de 30 de persoane, este nevoie de reparaţii la unele garduri, instalaţii de iluminat şi chiar la unele clădiri. De asemenea, membrii serviciului de pază nu au nici pregătirea şi nici experienţa necesară. “O problemă des întîlnită în cursul vizitelor a fost aceea că majoritatea instalaţiilor au nevoie de resurse suplimentare importante pentru a îndeplini normele de securitate ale Ministerului Apărării SUA”\', se afirmă în raport. La unele baze, recruţi cu mai puţin de un an de experienţă au sarcina de a împiedica furtul de arme.

Hans Kristensen, care a postat raportul pe blog-ul său, a estimat că acest document ar putea determina administraţia de la Washington să îşi strîngă armele nucleare într-un număr mai redus de baze europene. La baze aeriene din şase ţări ale NATO, îndeosebi din Belgia, Germania, Olanda şi Italia, se află mai multe sute de bombe termonucleare americane: între 200 şi 350 de bombe B-61, conform unor estimări neoficiale. Potrivit revistei “Time”, încuietorile de siguranţă i-ar împiedica pe hoţi să procedeze la detonarea unei bombe B-61. În schimb, componente nucleare ar putea fi recuperate pentru fabricarea unei \'bombe murdare. Un rezumat al aceluiaşi raport al Armatei Aerului dezvăluia deja în luna februarie o greşeală majoră: survolul, pe 30 august 2007, întreprins de un avion B-52, avînd la bord şase rachete de croazieră, în spaţiul aerian american fără să fi primit undă verde din partea ofiţerilor competenţi.

Armata Aerului a SUA, care a fost acuzată recent de Curtea de Conturi că a încălcat regulile de licitaţie oferindu-i grupului EADS/Northrop Grumman un contract de avioane de alimentare, trece printr-o perioadă dificilă. Livrarea eronată, în 2006, către Taiwan a unor componente de rachete nucleare americane a determinat demisia \'patronilor\' - civil şi militar - ai departamentului, Michael Wynne, respectiv, generalul Michael Moseley.



12