Donarea de sânge rămâne o problemă stringentă la nivel mondial. De fiecare dată, medicii încearcă să atragă atenţia populaţiei asupra faptului că nevoie de sânge din spitale nu este acoperită, motiv pentru care viaţa multor pacienţi este în pericol. Vineri, 14 iunie, la nivel mondial s-a sărbătorit Ziua donatorului de sânge, prilej pentru a creşte gradul de conştientizare asupra necesităţii existenţei condiţiilor de siguranţă în donarea de sânge, dar şi a mulţumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieţi fără a aştepta ceva în schimb. Tema pentru 2013 este “Oferă un dar pentru viaţă - donează sânge”. Prin campania din 2013 se marchează şi 10 ani de când se aniversează Ziua internaţională a donatorului de sânge. Milioane de oameni donează sânge la nivel mondial, cu toate acestea nevoia de sânge nu este acoperită. Numărul anual al donatorilor de sânge a ajuns la 92 de milioane.
ORGANIZAŢIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII ARE ÎN PLAN CA, PÂNĂ ÎN 2020, TOATE ŢĂRILE SĂ SE POATĂ APROVIZIONA CU SÂNGE DE LA DONATORI VOLUNTARI NEPLĂTIŢI.
În prezent, în doar 62 ţări sângele necesar este acoperit aproape 100% din donaţiile voluntare de sânge şi neplătite, în timp ce 40 de ţări sunt încă dependente de donatori de familie şi donatori plătiţi. Cu acest prilej, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi de Semilună Roşie, Societatea Internaţională de Transfuzie Sangvină şi Federaţia Internaţională a Organizaţiilor Donatorilor de Sânge cooperează pentru a organiza în numeroase ţări manifestări pentru promovarea accesului la transfuzii sigure şi campanii pentru donarea benevolă. Şi directorii centrelor de transfuzii sanguine din ţară militează pentru donarea benevolă de sânge. Nu de mult, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Constanţa, dr. Alina Dobrotă, explica, în cadrul unei donări organizate de sânge, că donarea benevolă este ideală. “Încercăm să schimbăm o mentalitate, ceea ce nu este deloc uşor. O mentalitate se schimbă prin educaţie şi educaţia nu se face într-un an, ci în zeci de ani. Acele ţări care sunt autosuficiente pe sânge au o educaţie de donare de 40 - 50 de ani”, a declarat preşedintele Fundaţiei Donatorilor Benevoli de Sânge, Aimee Bugner. Ea a arătat că românii nu donează sânge din lipsa unei educaţii în acest sens. “Donarea trebuie să fie benevolă, pentru că există boli cu o perioadă de incubaţie de câteva săptămâni şi, dacă este motivată financiar, oamenii sunt tentaţi să nu recunoască faptul că înainte de donare au avut diverse intervenţii din care au putut contacta un virus. Noi avem un chestionar cu întrebări destul de punctuale şi dacă omul aşteaptă ceva la finalul actului medical s-ar putea să mintă. Nu mai spune că a fost la o petrecere şi a plecat cu cineva şi nu mai ştiu ce se întâmplă. De aceea insistăm pe benevolenţă, nu din alte motive”, a completat Bugner. Populaţia cu cea mai bună rată a donărilor de sânge este cea europeană: Danemarca - 9% donatori de sânge, Elveţia - 8%, Germania - 5%, Franţa - 4%, iar România are “în anii buni” 2%. Donarea de sânge se face de către persoane perfect sănătoase şi reprezintă colectarea a 450 ml de sânge. Medicii recomandă ca înainte de donare să se mănânce ceva uşor, nu gras, şi să se facă o foarte bună hidratare. Trebuie ca donatorul să doarmă bine şi să nu fumeze până în donarea de sânge.