„Nevruz în Turcia şi lumea turcică”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Nevruz în Turcia şi lumea turcică”

Cultură 26 Martie 2012 / 00:00 997 accesări

Comunitatea turcă, dar şi românii au celebrat, ieri, la orele amiezii, primăvara - Nevruzul, reunindu-se în sala de conferinţe a Hotelului Ibis, la invitaţia Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa şi a Centrului Cultural Turc „Yunus Emre”. Manifestarea, intitulată „Nevruz în Turcia şi lumea turcică” s-a bucurat de participarea conf. univ. dr. Yunus Koc şi conf. univ. dr. Cahit Gelekci, din partea Universităţii Hacettepe din Ankara şi a directorului Muzeului de Artă Populară din Constanţa, dr. Maria Magiru.

„Nevruzul se sărbătoreşte la data de 21 martie şi este una dintre cele mai vechi sărbători ale lumii turcice. Nevruzul semnifică ieşirea turcilor prin muntele Ergenekon şi, în acelaşi timp, începutul primăverii. Este o sărbătoare comună a întregii lumii turcice, care se sărbătoreşte atât în Balcani, cât şi în Caucaz şi în toate zonele locuite de turci. Fiind o sărbătoare comună pentru noi, este o plăcere deosebită să o sărbătorim aici, la Constanţa, împreună cu reprezentanţii comunităţilor turcă şi tătară”, a spus Consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz. Din partea Centrului Cultural „Yunus Emre” a vorbit directorul Haşim Koc.

„La invitaţia Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, am ales să vorbesc despre modul în care întâmpină românii primăvara, despre cele mai semnificative sărbători la români şi m-am axat pe toate tradiţiile specifice lunii martie: de la simbolul Mărţişorului, de la zilele Babei Dochia, până la Mucenici sau ziua de 17 aprilie - Alexiile şi, în sfârşit, ziua aceasta, 25 martie, o mare sărbătoare la români: Buna Vestire”, a declarat, înainte de începerea conferinţei, dr. Maria Magiru.

Nevruzul a fost sărbătorit şi prin dansuri tradiţionale susţinute de ansamblurile Uniunii Democrate a Turcilor din România - „Fidanlar” şi Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România - „Kucuk Yildizlar\".

Printre cei prezenţi la eveniment, etnici turci şi detaşaţi diplomatici la Constanţa, s-a aflat şi preşedintele Fundaţiei „Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari.



12