Preşedintele Traian Băsescu şi-a propus să schimbe cu orice preţ Constituţia ţării. Adoptarea proiectului ar fi răzbunarea lui Băsescu pentru ruşinea suspendării din 2007. Ca să câştige votul parlamentarilor, Băsescu a încercat un târg: parlamentarii să voteze Constituţia, iar el îşi va reduce, la schimb, propriul mandat, adică demisia din funcţie în 2012! Opoziţia a tunat şi a fulgerat când a auzit despre ce modificări este vorba. Acum a venit şi rândul celor din coaliţia de guvernare. Pentru că şeful statului a stârnit atâtea discuţii, consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu i-a sărit în ajutor şi a susţinut că ipoteza conform căreia Băsescu ar intenţiona să-şi scurteze mandatul pentru a candida pentru unul nou, în varianta revizuirii Constituţiei, este “doar o speculaţie”, precizând că, juridic, nu este posibil. Aşa o fi, dar amintim că Băsescu a promis în 2007 că demisionează în cinci minute dacă e suspendat şi nu a făcut-o!?! De ce am crede acum un consilier care îşi apără şeful?
IMBOLD POPULIST. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda se arată reticent că modificările propuse de Preşedinţie vor trece şi crede că şi Băsescu este convins de acest lucru, dar că, în ciuda acestei realităţi, a ales să facă aceste demersuri “dintr-un imbold populist”. Mai mult, Frunda declară că UDMR nu va accepta Parlamentul unicameral şi a sugerat că noile măsuri propuse de Băsescu privind imunitatea şi controlul averilor s-ar vrea un mijloc de presiune şi şantaj la adresa aleşilor. Udemeristul chiar l-a acuzat pe Băsescu de faptul că ar vrea \"o republică prezidenţială, o republică autoritară, în care preşedintele României, inclusiv Băsescu, care ar beneficia de prevederile Constituţiei a doua zi după publicarea în Monitorul Oficial, conform legii române, ar avea toate pârghiile necesare de a ţine în mână Parlamentul, Guvernul, CSM, de a putea dispune în toate aceste domenii\".
ŞANSE ZERO CA MINORITĂŢILE SĂ SUSŢINĂ PROIECTUL. Deputatul Ovidiu Ganţ a declarat, vineri, că şansele ca grupul minorităţilor să susţină proiectul de modificare a Constituţiei propus de preşedinte „sunt aproape de zero”. Ganţ susţine că modelul propus ar transforma România într-o republică prezidenţială, gândire care nu corespunde cu viziunea grupului din care face parte, care susţine o republică parlamentară. Nici chestiunea privind imunitatea parlamentară nu este văzută ca un beneficiu: „Aici este o mare doză de populism. Haideţi să ne imaginăm că eu sunt un parlamentar al Opoziţiei, iar în ziua în care se votează un proiect important împotriva Guvernului eu sunt oprit în trafic de un poliţist, reprezentant al Guvernului, pe motiv că nu îmi arde un bec la maşină. Mă reţine până când Guvernul îşi trece proiectul, iar apoi îmi dau drumul şi îmi spun că m-au confundat cu un traficant. Nu este posibil aşa ceva”.
IMPOSIBIL DE STRÂNS VOTURI. Credem că şeful statului ar trebui să fie conştient că îi va fi aproape imposibilă strângerea voturilor ce i-ar fi necesare pentru adoptarea proiectului său de lege de modificare a Constituţiei. Practic, este nevoie de două treimi în fiecare Cameră şi, apoi, trei pătrimi din totalul parlamentarilor. Atâtea voturi favorabile s-ar putea aduna numai dacă social democraţii şi liberalii s-ar duce toţi drogaţi sau beţi la vot în ziua respectivă sau ar vota, eventual, cu pistolul la tâmplă.