Nici înghețata nu mai e ce era! Uite E-urile care ne pot îmbolnăvi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cea cu arome artificiale

Nici înghețata nu mai e ce era! Uite E-urile care ne pot îmbolnăvi!

Sănătate 02 August 2016 / 14:57 2141 accesări

O mâncăm vara cu mare plăcere pentru a ne răcori și de multe ori abia dacă ne putem opri. Înghețata, căci despre ea este vorba, se găsește astăzi pe piață din belșug. Dacă în urmă cu ani buni oferta era restrânsă, acum sunt zeci de tipuri de înghețată, fapt ce ne îngreunează alegerea. Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat pentru analiză 64 de sortimente de înghețată (39 de înghețate cu arome și 25 de înghețate cu fructe/suc de fructe). În compoziția fiecărui tip de înghețată industrială se regăsesc, în medie, 24 de ingrediente, comparativ cu înghețata tradițională, unde se folosesc, în medie, 6 ingrediente.

O mâncăm vara cu mare plăcere pentru a ne răcori și de multe ori abia dacă ne putem opri. Înghețata, căci despre ea este vorba, se găsește astăzi pe piață din belșug. Dacă în urmă cu ani buni oferta era restrânsă, acum sunt zeci de tipuri de înghețată, fapt ce ne îngreunează alegerea. Specialiști ai Asociației Pro Consumatori (APC) au analizat, în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”, calitatea sortimentelor de înghețată cu arome, precum și a celor cu fructe/suc de fructe. Astfel, APC a achiziționat 64 de sortimente de înghețată (39 de înghețate cu arome și 25 de înghețate cu fructe/suc de fructe), cu arome diferite (lime, căpșune, pepene roșu, cocos, banană, tiramisu, ciocolată, fructe de pădure, vanilie, rom, frișcă, mentă, cola, iaurt, kiwi și pepene galben) și cu conținut de suc de fructe (lămâie, ananas, fructe de pădure, căpșune, vișine, fructe tropicale, pepene roșu, pepene galben, ananas, cocos, cireșe și mango). Au fost analizate sortimente de înghețată fabricate/distribuite de către: Alpin 57 Lux (Sebeș-Alba), Nestle România, Macromex (București), Unilever România, România Hypermarche, Kubo Ice Cream Company (Piatra Neamț), Betty Ice (Suceava), Haagen Dazs (Germania), Maresi FoodBroker (Arad), Kaufland, Carrefour, G7 (Italia) și Corte Diletto Ltd (Bulgaria).

CE CONȚINE?

În compoziția fiecărui tip de înghețată industrială se regăsesc, în medie, 24 de ingrediente, comparativ cu înghețata tradițională, unde se folosesc, în medie, 6 ingrediente. Potrivit APC, în cele 64 de sortimente de înghețată s-au identificat 31 de aditivi alimentari. Dintre aceștia, următorii sunt suspecți de apariția unor probleme grave de sănătate, astfel: E102 - tartrazină, colorant sintetic. A fost interzis în SUA, Norvegia, Austria pentru că a fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului. E 120 - carminul este un colorant roșu strălucitor produs din insecte, coşenile (specie de gândac din America de Sud), uscate şi zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate genera astm, alergii şi rinite. E122 - azorubina, un colorant roșu toxic, folosit și în industria textilă, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii. Poate determina reacții la persoanele care nu tolerează aspirina. Este un aditiv interzis în Japonia, Suedia, SUA, Austria și Norvegia. E131 - albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reacții alergice, dermatită, tulburări de respirație și este potențial cancerigen. A fost interzis în Australia, SUA și Norvegia. E133 - albastru briliant este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat. E330 - acidul citric, agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalțului dentar, acesta favorizând apariția cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree. E 407 - caragenan, agent de îngroșare. Unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer și cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauție.

PRODUS DEZECHILIBRAT NUTRIȚIONAL

„Înghețatele cu arome, respectiv cele cu fructe/sucuri de fructe, în majoritatea lor, nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă sau din lapte praf degresat (0,1% grăsime) reconstituit, uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, gelatină animală, amidon, zahăr adăugat sub diverse forme și chimicale din belșug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de zahăr adăugat, coloranți artificiali, conservanți și arome artificiale, nu trebuie consumat de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice. Totodată, pentru a evita efectul cumulativ al aditivilor ingerați zilnic și prin consumul de alte alimente, trebuie consumat ocazional de către adulți, în cantități mici, de 40 - 60 de grame”, a precizat președintele APC, coordonator al studiului, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Taguri articol


12