Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a început, luni, o vizită de două zile la Moscova, pentru a-i convinge pe liderii ruşi să fie mai fermi faţă de Iran, în timp ce Rusia dă semne de nerăbdare faţă de Teheran şi programul său nuclear. Netanyahu s-a întâlnit cu preşedintele rus, Dmitrui Medvedev, dar nu au evocat public decât rolul URSS în victoria asupra Germaniei naziste. Netanyahu, care se va întâlni astăzi cu Vladimir Putin, nu a ascuns faptul că vizita sa la Moscova are în centru chestiunea nucleară iraniană. Kremlinul a confirmat luni că Netanyahu şi Medvedev vor discuta despre dosarul iranian, “a cărui rezolvare este căutată de Rusia prin mijloace politice, împreună cu partenerii internaţionali”.
Vizita lui Benjamin Netanyahu intervine în condiţiile în care Moscova a adoptat un ton mai dur faţă de Iran, de când Teheranul a decis să demareze propria îmbogăţire a uraniului la 20%. Moscova a condamnat decizia, considerând că “provoacă îndoieli în legătură cu sinceritatea Republicii islamice privind controversatul program nuclear”. În pofida asigurărilor repetate, Iranul este bănuit de Israel, ţară considerată ca fiind singura putere nucleară din Orientul Mijlociu şi puterile occidentale că încearcă să obţină arma atomică, sub acoperirea programului nuclear civil. În plus, Teheranul este inamicul declarat al statului evreu, pe care preşedintele ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad a promis în mai multe rânduri că îl va şterge de pe hartă. Şeful Guvernului israelian, care a făcut o vizită secretă în Rusia, în septembrie anul trecut, pentru a discuta cu oficialii ruşi în special despre Iran, va încerca să folosească ocazia acestei deplasări pentru a convinge Moscova să accepte întărirea sancţiunilor împotriva Republicii islamice. În acelaşi timp, Netanyahu va încerca să convingă Moscova să nu furnizeze Iranului un sistem perfecţionat de apărare antiaeriană S-300, care ar putea fi desfăşurat în jurul instalaţiilor nuclear iraniene.
Statul evreu nu a renunţat, deocamdată, la opţiunea unei intervenţii militare pentru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară, în cazul eşuării căilor diplomatice în dosarul iranian.