Niciun cabinet din zona rurală nu distruge legal deşeurile medicale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Conform legii, cabinetele medicale sînt obligate să încheie contracte cu firme specializate pentru transportul şi neutralizarea deşeurilor medicale periculoase însă, doar cele din municipiu respectă prevederile legii

Niciun cabinet din zona rurală nu distruge legal deşeurile medicale

Social 17 Iulie 2006 / 00:00 1403 accesări

Toţi medicii care deţin cabinete medicale, indiferent de specialitatea pe care o au, laboratoarele de analize medicale şi toate unităţile spitaliceşti sînt obligate să încheie contracte cu firme specializate pentru transportul şi neutralizarea deşeurilor medicale periculoase, contracte care vor avea specificat şi ritmul de ridicare a deşeurilor. Această obligativitate este prevăzută în Ordinul ministrului Sănătăţii 219/2002 privind procesarea deşeurilor cu caracter medical care prezintă risc biologic şi este o condiţie a alinierii la legislaţia europeană.

În judeţul Constanţa există circa 800 de cabinete, laboratoare şi spitale care trebuie să semneze astfel de contracte şi doar o firmă autorizată să incinereze deşeurile respective – „Eco Fire Sistems SRL”. Directorul adjunct al Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului (DSPJ) Constanţa, Mihaela Dinisov a precizat că, în prezent, doar o parte dintre cabinete şi laboratoare îşi incinerează materialele sanitare care prezintă risc biologic în condiţii ecologice. „Cele mai multe cabinete şi laboratoare din municipiul Constanţa şi toate unităţile spitaliceşti din judeţ deţin astfel de contracte. Procentul lor însă scade pînă la zero cînd facem referire la cele din oraşele mai mici şi din mediul rural. Pentru ca toţi să intre în legalitate vom introduce existenţa acestor contracte în lista criteriilor ce trebuie respectate pentru reînnoirea autorizaţiilor sanitare”, a declarat Mihaela Dinisov.

Nemonitorizaţi, dar sancţionaţi

Medicii care deţin cabinete individuale în Constanţa nu sînt speriaţi de obligativitatea contractării serviciilor unei firme specializate în transportul şi neutralizarea deşeurilor medicale cu risc biologic. „Cantitatea de materiale sanitare ce trebuie incinerate sînt de ordinul a cîteva kilograme lunar, nu mai mult. Acum nu există decît o firmă abilitată să facă acest lucru şi ideal ar fi să se mai autorizeze măcar una sau două firme pentru a exista o concurenţă de piaţă. Mai sînt firme, dar în alte judeţe şi este destul de incomod să apelăm la serviciile acestora”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi, dr. Corneliu Amariei. Deşi îi obligă pe medici şi laboranţi să semneze aceste contracte, DSPJ Constanţa le verifică documentele doar în momentul autorizării, fără a monitoriza şi ce sau cîte pansamente murdare de sînge şi seringi predau la incinerator. „Din punctul de vedere al cantităţii de materiale sanitare neutralizate sînt monitorizate doar spitalele prin Secţia de prevenire şi control a infecţiilor nozocomiale care, ulterior, ne raportează nouă”, a explicat directorul adjunct al DSPJ. Legislaţia în vigoare nu prevede şi un termen limită pentru încheierea contractelor însă, „nerespectarea legislaţiei va duce la sancţionarea persoanelor responsabile şi anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare”. Mihaela Dinisov a precizat că legislaţia europeană „este sensibilă la capitolul gestionarea deşeurilor”, motiv pentru care la 1 ianuarie 2007 este obligatoriu ca sistemul de colectare şi incinerare a materialelor sanitare să funcţioneze la standarde occidentale.



12