Niciun leu în plus la veniturile sociale!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
2012 semne bune n-are! Din ciclul… “Să trăiţi bine!”…

Niciun leu în plus la veniturile sociale!

Eveniment 29 Decembrie 2011 / 00:00 3021 accesări

Anul 2011 se încheie aşa cum deja Guvernul portocaliu ne-a obişnuit: românii sunt din nou duşi cu zăhărelul, le sunt aruncate în ochi fel şi fel de explicaţii, doar doar înţeleg că… asta e situaţia. Ori nu sunt bani, ori trebuie să ne aliniem normelor UE, asta e tot ce auzim de ceva timp. După şedinţa de Guvern de marţi seară, o Ordonanţă de urgenţă vine să modifice şi să completeze unele acte normative ce reglementează acordarea de prestaţii sociale, cum ar fi alocaţia de stat pentru copii, alocaţia de plasament, indemnizaţii, stimulente şi ajutoare creştere copil, indemnizaţii persoane cu nevoi speciale, ajutor pentru persoane refugiate, ajutorul de urgenţă etc.. Despre ce este vorba de fapt? Cum până la 1 ianuarie 2012 mai sunt doar câteva zile şi cum toate aceste venituri sunt raportate la salariul minim pe economie, salariu care va înregistra o uşoară creştere, ajungând de la 670 la 700 de lei, guvernanţii s-au grăbit să modifice o lege care ar fi “secătuit” bugetul de stat. Iată noua găselniţă portocalie. România nu este deloc aliniată la normele UE, aşa că toate veniturile sociale trebuie raportate, mai nou, la un Indicator Social de Referinţă (ISR), indicator care, aşa cum ne linişteşte Ministerul Muncii într-un comunicat, nu scade cu nimic cuantumul acestor prestaţii, ci… (atenţie!)… aduce ordine în sistem. Tot Ministerul Muncii recunoaşte că dezordinea era creată de Guvern, subliniind că Guvernul era cel care stabilea aceste prestaţii sociale prin unele hotărâri. Iată că, acum, “această ordonanţă de urgenţă aduce o modalitate de calcul unitară şi stabileşte ca toate prestaţiile sociale să se raporteze la ISR”. ISR care reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile de asistenţă socială, suportate din bugetul de stat. Pentru anul 2012, ISR a fost stabilit la o valoare de 500 de lei (valoare cu 200 de lei mai mică decât salariul minim pe economie!), prin Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi prin Legea cadru a Asistenţei Sociale, 292/2011. Şi pentru a nu exista niciun fel de dubiu, Ministerul Muncii ne spune că ISR este o practică europeană. “Este prima oară când prestaţiile sociale sunt raportate la un astfel de indicator. Din 2012, toate prestaţiile sociale se raportează la ISR, iar pe masură ce legile subsecvente ale noului Cod al Asistenţei Sociale intră în vigoare, actualele 54 de prestaţii vor fi reduse la nouă tipuri de alocaţii, indemnizaţii şi facilităţi”, se mai arată în comunicatul Ministerului Muncii.

PRINCIPALELE MODIFICĂRI: VENITURI NESCHIMBATE (!?)Şi pentru ca poporul să nu intre în panică, Ministerul prezintă şi modificările ce vor surveni în urma raportării la ISR: Venitul minim de inserţie - se instituie prin unificarea actualului venit minim garantat, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei, cu menţiunea că se aplică din 2013; alocaţia de stat pentru copii - se menţine la cuantumul actual; alocaţia de plasament - se menţine la cuantumul actual; indemnizaţii, stimulente şi ajutoare creştere copil - se menţin din prestaţiile actuale care privesc indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi stimulent lunar (OUG. nr.111/2010) şi cele şapte tipuri de indemnizaţii şi ajutoare care se acordă persoanelor care au în îngrijire copii cu handicap 0-7 ani acordate în baza Legii nr.448/2006; indemnizaţii persoane cu nevoi speciale - se instituie din 2013 la modificarea Legii nr.448/2006; indemnizaţia lunară de hrană HIV/SIDA - se menţine la cuantumul actual; ajutor pentru persoane refugiate - se menţine la cuantumul actual; ajutorul de urgenţă - se menţine la cuantumul actual şi va cuprinde inclusiv ajutoarele financiare şi cele pentru tratamente în străinătate; facilităţi care se menţin la cuantumul actual, respectiv contribuţiile de asigurări de sănătate.

ROMÂNII, LUAŢI ÎN DERÂDERE Prin comunicatul Ministerului Muncii, un lucru este cât se poate de cert: românii sunt luaţi în derâdere. “În concluzie, noua modalitate de calcul nu duce la scăderea prestaţiilor sociale. Acestea rămân la acelaşi nivel reglementat în prezent. În schimb, de acum încolo, prestaţiile nu vor putea fi modificate decât printr-o schimbare a ISR. Orice modificare a ISR va duce, implicit, la modificarea în cascadă a tuturor prestaţiilor sociale. În acest fel, vom avea o imagine corectă şi de ansamblu asupra tuturor modificărilor”, aşa se încheie comunicatul Ministerului Muncii. Guvernanţii au uitat însă să menţioneze că, de la 1 ianuarie, sunt anunţate creşteri importante de preţuri la hrană, combustibil, utilităţi. Cu siguranţă, în aceste condiţii, în niciun caz nu ar mai fi repetată în comunicat măreaţa realizare de nemodificare a veniturilor!?

AŞA ÎI OBLIGĂ GUVERNUL SĂ-ŞI PLĂTEASCĂ DĂRILE Şi pentru ca tot tacâmul să fie complet, beneficiarii de venit minim garantat, alocaţie de susţinere a familiei, indemnizaţie de creştere a copilului care nu îşi plătesc taxele şi impozitele locale pot fi suspendaţi din plată pe perioadă de până la cinci luni. Reintră în plată în momentul în care fac dovada achitării taxelor şi impozitelor locale, urmând să primească şi suma cuvenită pe perioada suspendării. Ministerul precizează, însă, că nu sunt vizaţi beneficiarii de alocaţii de stat pentru copii.



12