Nicolae Furdui-Iancu a adus Ardealul pe scenă la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tradiţie, istorie şi credinţă prin folclor

Nicolae Furdui-Iancu a adus Ardealul pe scenă la Constanţa

Cultură 26 Aprilie 2014 / 00:00 3618 accesări

O adevărată lecţie de tradiţie, artă şi credinţă s-a desfăşurat, vineri seară, pe scena Casei de Cultură. Sutele de spectatori din sala plină au fluturat steguleţe tricolore şi l-au primit în aplauze pe maestrul Nicolae Furdui-Iancu. Prim-reprezentantul folclorului din Apuseni a poposit, la malul mării, pentru un spectacol deosebit, organizat de Şcoala şi Grădiniţa Brâncovenească. În debutul spectacolului au urcat pe scenă grupuri de copii de la instituţia de învăţământ, îmbrăcaţi în straie populare, care au recitat poezii, au interpretat cântece tradiţionale şi au dansat „Someşana”. În timpul spectacolului oferit de micuţi, au fost proiectate pe un ecran imagini cu edificii, locuri şi simboluri naţionale precum Sfinxul, Babele, rămăşiţele cetăţii Sarmisegetuza Regia, statuia lui Mihai Viteazul sau monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi. Emoţiile şi-au spus cuvântul pentru cei mici în faţa sălii pline, astfel că au mai încurcat sau... uitat din versurile poeziilor patriotice, dar au fost încurajaţi cu aplauze.

ATMOSFERĂ AUTENTIC ROMÂNEASCĂ După ce publicul a fost introdus în această atmosferă specială, pe scenă a urcat, în aplauze furtunoase, Nicolae Furdui-Iancu, însoţit de grupul instrumental „Crai Nou“, format dintr-un clarinetist, un acordeonist, un violonist şi un contrabasist. „Hristos a Înviat! Felicit aceşti copii drăguţi şi pe dascălii lor de la Şcoala Brâncovenească pentru tot ce realizează în spirit românesc. Noi venim de la Alba Iulia pentru onoarea de a fi alături de constănţeni în această seară (n.r. - vineri). Îmi exprim bucuria pentru faptul că ceea ce este românesc nu piere niciunde pe plaiul acesta“, sunt cuvintele cu care maestrul Furdui-Iancu şi-a întâmpinat publicul.

Primul cântec interpretat de solist alături de grupul instrumental a fost unul emoţionant, religios şi tradiţional, despre Naşterea Mântuitorului. Au urmat, timp mai bine de un ceas, o suită de cântece tradiţionale autentice, prin care artistul a adus atmosfera solemnă din vatra satului ardelenesc, de la cântece fecioreşti şi doine pastorale până la cântece cu temă patriotică, precum „Noi suntem români“, „Treceţi batalioane române Carpaţii“ sau „Sus, sus, sus, la munte, sus“.

Nicolae Furdui-Iancu şi-a demonstrat, dacă mai era nevoie, măiestria glasului prin timbrul vocal deosebit, care i-a adus onoarea de a transpune prin muzică, pe scene din întreaga lume, viaţa satului autentic de munte, din inima Transilvaniei. La concertul de vineri s-a aflat, în public, şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a urmărit cu atenţie şi vizibil impresionat desfăşurarea întregului spectacol.



12