Criticul Nicolae Manolescu a fost ales ieri, pentru a treia oară consecutiv, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR). Acesta a obţinut 705 voturi, în timp ce contracandidatul său, Dan Mircea Cipariu, a strâns 196 de voturi. De asemenea, 37 de voturi au fost anulate. Preşedintele USR Dobrogea, criticul literar Angelo Mitchievici, prezent ieri la Bucureşti, la sediul USR, unde a avut loc numărarea voturilor strânse din toate filialele din ţară ale uniunii, a declarat, în exclusivitate pentru „Telegraf“, că Nicolae Manolescu a avut o majoritate covârşitoare de voturi şi din partea scriitorilor dobrogeni. Astfel, Manolescu a fost votat de 21 de membri ai Filialei Dobrogea a USR, iar poetul Dan Mircea Cipariu a primit doar şapte voturi.
La alegerile locale pentru conducerea USR Dobrogea, desfăşurate pe 28 septembrie, au fost prezenţi, la Constanţa, şi cei doi contracandidaţi, Nicolae Manolescu şi Dan Mircea Cipariu, aflaţi în turneu electoral prin ţară. Unul dintre cei trei candidaţi la preşedinţia USR Dobrogea, Angelo Mitchievici, cel care a şi câştigat ulterior alegerile, îşi exprima deschis încă de atunci susţinerea pentru criticul literar Nicolae Manolescu la conducerea USR. Tot atunci, în discursul rostit la alegerile de la Constanţa, unul dintre scriitorii cu state vechi în cadrul filialei de la mare, cunoscutul prozator Ovidiu Dunăreanu, îşi manifesta sprijinul total pentru Nicolae Manolescu, personalitate culturală de marcă, recunoscută naţional şi internaţional.
OVIDIU DUNĂREANU, ALES MEMBRU ÎN COMISIA SOCIALĂ A USR Angelo Mitchievici ne-a mai declarat, ieri, că în cadrul Comisiei sociale a USR a fost numit Ovidiu Dunăreanu, precizând că însuşi faptul că acesta a fost ales al treilea în comisie, ca număr de voturi, arată că filiala dobrogeană - criticată, în ultimii ani, pentru lipsa de vizibilitate şi comunicare - începe să-şi îmbunătăţească imaginea. Dunăreanu a menţionat, la rândul său, că, aşa cum afirmase şi la recentele alegeri de la USR Dobrogea, uniunea are nu doar o misiune intelectuală, ci şi una socială, de a apăra interesele scriitorilor cu probleme de sănătate sau financiare, precizând că doreşte să se implice în susţinerea drepturilor sociale ale acestora.
Referitor la realegerea lui Manolescu la conducerea USR, Ovidiu Dunăreanu a remarcat „disproporţia fabuloasă” dintre susţinătorii acestuia - peste 700 - şi cei ai mai tânărului său contracandidat, Dan Mircea Cipariu - mai puţin de 200 -, accentuând lipsa de experienţă a acestuia din urmă.
ANGELO MITCHIEVICI: „USR DOBROGEA ARE ÎN MANOLESCU UN PRIETEN ŞI UN SUSŢINĂTOR” Preşedintele USR Dobrogea, Angelo Mitchievici, a precizat: „Dacă există opinia majorităţii, înseamnă că lui Nicolae Manolescu i s-a dat un vot de încredere ca fiind o persoană extrem de reprezentativă pentru uniune şi capabilă să facă faţă problemelor cu care se confruntă, aşa cum s-a întâmplat şi până acum. Manolescu are o largă recunoaştere naţională şi internaţională, fapt pozitiv pentru uniune şi, implicit, pentru Filiala Dobrogea. Eu cred că avem în Nicolae Manolescu un prieten, în primul rând, şi un susţinător, în al doilea rând, şi sper ca această relaţie, care e marcată şi prin alegerea lui Ovidiu Dunăreanu în Comisia socială, să fie fructificată cât mai bine în perioada mandatului meu”.
După ce şi-a depus candidatura, Nicolae Manolescu a anunţat că îi va propune pe Varujan Vosganian în funcţia de prim-vicepreşedinte şi pe Gabriel Chifu în funcţia de vicepreşedinte.
Statutul USR a fost modificat pe 12 martie şi i-a permis lui Nicolae Manolescu, care se afla la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.
Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în noiembrie 2009. Cel de-al doilea mandat al lui Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor expiră în noiembrie 2013.
Nicolae Manolescu, născut în 1939, este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani. Din 1990, Manolescu este director al publicaţiei „România literară“.
În prezent, USR are 2.400 de membri, care activează în cele 12 filiale regionale organizate în România şi în filiala Chişinău.
„O corvoadă în plus...”
Reacţia lui Nicolae Manolescu, după aflarea rezultatelor, a fost extrem de pragmatică: „O corvoadă în plus. Desigur, este şi o onoare că m-au reales colegii mei, dar este o corvoadă în plus“. În ceea ce priveşte planurile sale în noul mandat, Manolescu a făcut referire la „stabilizarea financiară, materială a USR şi creşterea vizibilităţii scriitorilor, a breslei, a statutului social al scriitorului, care nu mai este nici măcar ce-a fost pe vremea comunismului”. „Sigur, nu aspirăm neapărat să fim vedete precum fotbaliştii sau top-modelele, dar măcar să avem un statut social cuviincios“, a declarat Manolescu.
Învinsul la alegerile din 2013, scriitorul Dan Mircea Cipariu, a declarat că este sceptic în ceea ce priveşte schimbările din uniune în următorii cinci ani, având în vedere că a rămas aceeaşi echipă. „Nu comentez votul, pentru că realitatea lui este clară. După acest vot, îmi dau seama că Uniunea Scriitorilor, care a ales să continue cu aceeaşi echipă, este în aceeaşi situaţie ca acum câteva luni, adică are de rezolvat probleme de comunicare internă, probleme de marketing cultural, probleme de cultură organizaţională“, a conchis acesta.
Poetul Dan Mircea Cipariu, născut în 1972, a fost reales, de curând, preşedinte al secţiei de Poezie a USR, Filiala Bucureşti.