Nicolae Motoc, „un eretic“ al poeziei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nicolae Motoc, „un eretic“ al poeziei

Cultură 06 Iunie 2009 / 00:00 1164 accesări

Nicolae Motoc, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR), Filiala Dobrogea, şi-a lansat cel mai recent volum, antologia „Erezii marine“. Evenimentul a avut loc joi seară, în aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“, în prezenţa prietenilor apropiaţi ai autorului şi a iubitorilor de literatură. Amfitrionul manifestării a fost directorul Bibliotecii Judeţene, dr. Liliana Lazia. Printre cei invitaţi să vorbească despre personalitatea omului de cultură Nicolae Motoc s-au aflat preşedintele Filialei Dobrogea a USR, Ovidiu Dunăreanu, bibliograful Corina Apostoleanu, poetul Sorin Roşca şi profesorul Dima Zainea.

Aşa cum au fost de acord cei prezenţi, antologia „Erezii marine“ nu se adresează unui public neavizat, ci unui cititor elevat, datorită dificultăţii textului. Volumul este însoţit de un grupaj de texte critice semnate de importanţi critici literari. „Nicolae Motoc este un eretic în poezie“, a afirmat Corina Apostoleanu, care a precizat că această „erezie“ se traduce printr-o... ieşire din normă. Deşi antologia „Erezii marine“ este scrisă într-o proză poetică, din fiecare cuvînt şi frază transpare poetul Nicolae Motoc. Bibliograful Corina Apostoleanu a făcut trimitere şi la volumul de poezii „Erezii marine“, apărut în anul 1980, despre care a spus că nu are nicio legătură cu antologia publicată, anul acesta, la Editura „Ex Ponto“. „Nicolae Motoc recreează un univers după propria lui geoemetrie“, a mai spus Corina Apostoleanu. Apariţia acestui volum antologic a fost apreciată şi de preşedintele Filialei „Dobrogea“ a USR, Ovidiu Dunăreanu, ca fiind un eveniment cultural destul de consistent pentru viaţa literar-culturală a Constanţei. „Erezii Marine este o carte după chipul şi asemănarea autorului său. În ea regăsim o lume de oglinzi ale sinelui, care se luminează din interior. Cartea este o permanentă căutare a miracolului care este viaţa şi timpul, un miraj al adîncurilor sufleteşti. Este o lucrare care nu vizează în prim-plan marea, ci este o antologie care vorbeşte despre viaţă şi despre viaţa poetului în relaţia sa cu lumea, cu arta şi cu scrisul“, a subliniat preşedintele filialei dobrogene a USR, Ovidiu Dunăreanu. La rîndul său, Sorin Roşca, poetul care l-a avut coleg pe Nicolae Motoc, timp de 13 ani, la revista „Tomis“, a precizat că „Erezii marine“ este o carte de poezie, deşi volumul reuneşte, aparent, segmente de proză, texte de o mare frumuseţe.

„Poemele lui Nicolae Motoc, o perpetuă şi delicată confesiune, au un ceremonial special al zicerii, sînt o meditaţie intensă, sînt pline de graţie. În ele există o anumită lunecare şi senzualitate. Totuşi, dincolo de aceste lucruri delicate şi fragile, Nicolae Motoc este un eretic. Are o anumită agresivitate reţinută, concretizată în această oscilaţie între blîndeţe şi o anumită erezie care îi este caracteristică“, a mai apreciat scriitorul Ovidiu Dunăreanu.

Poetul, prozatorul şi eseistul Nicolae Motoc s-a născut la data de 1 februarie 1935, la Feteşti, judeţul Ialomiţa. Acesta este absolvent al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrîn“ şi al Şcolii de Literatură şi Critică Literară „Mihai Eminescu“, unde l-a avut coleg pe Nicolae Labiş. Scriitorul Nicolae Motoc este membru al USR, Filiala Dobrogea, din anul 1972.



12