Nicolae Tonitza - capricii de artist

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nicolae Tonitza - capricii de artist

Cultură 02 Martie 2010 / 00:00 549 accesări

Muzeul de Artă găzduieşte, în această lună, o expoziţie de grafică şi sculptură fascinantă, „Nicolae Tonitza în Grupul celor Patru şi epoca sa”, care reuneşte lucrări inedite, la care publicul larg nu are acces în mod obişnuit. Însă, „comorile” de artă plastică pot fi admirate şi în sala „Tonitza”. Minunatele peisaje, portrete sau nuduri ale lui Tonitza pot fi îndelung contemplate şi în cadrul expoziţiei permanente, care cuprinde un număr mare de lucrări, semnate de pictorul de la a cărui trecere în nefiinţă s-au împlinit, vineri, şapte decenii.

După cum a precizat directorul Muzeului de Artă, criticul Doina Păuleanu, Tonitza obişnuia să vină în fiecare vară la mare, această atracţie pentru lumina şi incandescenţa cromatică a litoralului făcându-l pe Corneliu Baba să îl numească „un iconograf evlavios şi smerit al litoralului”. Din această perioadă de creaţie provin şi două peisaje din Mangalia. „Tonitza venea foarte des la Mangalia, cam de prin anii 1925 până în 1933, când se predă, cu arme şi bagaje, Balcicului”, a precizat criticul Doina Păuleanu.

Deşi distincte, privite cu atenţie, peisajele se completează unul pe altul, creând un peisaj unitar, având ca element comun, la prima vedere, clopotniţa unei biserici. Criticul de artă Doina Păuleanu consideră că la un moment dat, Tonitza, nemulţumit, de modul în care se echilibrează lucrarea, a tăiat cartonul pe care se află peisajul, creând două lucrări distincte, care, de altfel, au şi intrat separat în colecţia Muzeului de Artă. În patrimoniul importantului muzeu constănţean se mai află alte lucrări importante din perioada de creaţie, în care artistul venea în vechiul Callatis, atras fiind de pitorescul locurilor şi al oamenilor. Printre acestea se află „Minaretul”, dar şi „Vânzătorul de flori din Mangalia”.

Colecţiile din muzeele constănţene (Muzeul de Artă din Constanţa şi Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă” din Topalu) formează unul dintre nucleele muzeale cele mai importante dedicate operei lui Tonitza, din întreaga ţară. Cel supranumit „pictorul copiilor” este unul dintre cei mai bine cotaţi artişti români pe piaţa de artă (n. r. o lucrare de Tonitza se vinde cu 20.000-50.000 euro).

Nicolae Tonitza, unul dintre pictorii reprezentativi ai artei româneşti, s-a născut la 13 aprilie 1886, la Bârlad şi a trecut în nefiinţă la 26 februarie 1940. După părerea criticilor, Tonitza a fost unul dintre cei mai înzestraţi pictori ai peisajului dobrogean, plăcându-i să picteze nu la momentul amiezii sau la asfinţit, ci înainte de răsăritul soarelui. „Indiferent unde vă veţi afla: în oraş sau la ţară, la munte sau la baltă - natura e pretutindeni interesantă şi instructivă, dacă ştii să o surprinzi sub aspectele ei cele mai fericite. Adică, înainte de răsăritul soarelui”, spunea Tonitza.

Taguri articol


12