Potrivit unor sondaje de opinie citate de presa franceză de duminică, preşedintele Sarkozy a pierdut trei procente în ultimele trei săptămâni. Şi principalul său rival Francois Hollande a cunoscut, de asemenea, o deteriorare a percepţiei publice de 1,5%, rămânând însă favorit la câştigarea alegerilor cu peste 30% din opţiuni.
Nicolas Sarkozy nu pare însă afectat de poziţia nefavorabilă şi îşi continuă campania electorală. Acesta s-a pronunţat, sâmbătă, pentru reducerea fenomenului imigraţiei şi împotriva dreptului de vot pentru străini, apreciind că acesta ar aduce „atingere Republicii”. După 15 zile de la anunţarea candidaturii sale pentru alegerile prezidenţiale din aprilie şi mai, Nicolas Sarkozy a reluat într-un miting desfăşurat la Bordeaux subiectele imigraţiei şi securităţii, care au contribuit la alegerea sa în 2007. Potrivit preşedintelui francez, „a da drept de vot străinilor, a separa dreptul de vot de cetăţenie, înseamnă a aduce atingere Republicii, a deschide calea votului comunitar, a pune primarii sub ameninţarea şantajului comunitar”. Acesta s-a declarat, de asemenea, pentru etichetarea cărnii în funcţie de metoda de tăiere. „Să-i recunoaştem fiecăruia dreptul de a şti ce mănâncă, halal sau nu”, a declarat Nicolas Sarkozy, după ce ministrul de interne, Claude Gueant, a fost acuzat sâmbătă de către opoziţie de afirmaţii „xenofobe” şi „dezgustătoare”, după ce a spus că acordarea dreptului de vot străinilor „ar putea face obligatorie hrana halal în cantine”. Nicolas Sarkozy a mai propus la Bordeaux ca un condamnat să nu poată beneficia de o punere în libertate condiţionată înainte de a ispăşi cel puţin două treimi din pedeapsă.
Cancelarul german, Angela Merkel, şi alţi lideri europeni au convenit să evite întâlnirea cu Francois Hollande, candidatul socialist la preşedinţia Franţei, în timpul campaniei electorale, din cauza planului său de a renegocia tratatul privind disciplina bugetară. Angela Merkel a stabilit acest lucru cu premierul conservator Mariano Rajoi şi premierul italian tehnocrat Mario Monti, iar ulterior li s-a alăturat şi premierul britanic David Cameron, chiar dacă nu a semnat tratatul bugetar. Liderul socialist francez a făcut în urmă cu câteva zile o vizită la Londra, pentru a se întâlni cu expaţi francezi şi să dea asigurări sectorului financiar că „nu este periculos”. Acesta s-a întâlnit cu liderul laburist Ed Miliband, dar nu şi cu premierul Cameron. Francois Hollande a declarat că are sprijinul guvernelor socialiste din Belgia şi Danemarca şi că nu are nevoie de „cele mai conservative guverne din Europa”. Candidatul socialist cere renegocierea tratatului european privind disciplina bugetară, promovat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi de Angela Merkel, dar respins de David Cameron, pentru a include clauze privind susţinerea creşterii economice şi a solidarităţii.
O ipoteză-şoc susţine că Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy sunt rude, având un strămoş comun, un ţăran sărac din Savoia, care a trăit în secolul al XVII-lea,după cum a dezvăluit genealogul Jean-Louis Beaucarnot. Acesta afirmă că poate dovedi că ce doi adversari politici îl au ca strămoş comun pe Claude Labully-Burty, din Saint-Maurice-de-Rotherens, un sat situat la 20 de kilometri Chambery, prin intermediul bunicilor lor din partea mamelor. Acest ţăran sărac a trăit la sfârşitul secolul a XVI-lea, începutul secolului al XVII-lea, iar doi dintre fiii săi, Claude, strămoşul lui Francois Hollande, şi Pierre, strămoşul lui Nicolas Sarkozy, s-au mutat în comuna învecinată Saint-Genix-sur-Guiers. Numele Labully a rămas în istorie, prin intermediul unei prăjituri, o specialitate gastronomică din Saint-Genix, inventată în secolul al XIX-lea de un patiser înrudit cu cei doi candidaţi. Este vorba de o brioşă cu praline, în formă de sân, coaptă iniţial pentru sărbătoarea Sfintei Agata, martiră creştină căreia i-a fost tăiat un sân.