Nicolas Sarkozy pledează pentru o Europă puternică şi în favoarea prieteniei cu SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nicolas Sarkozy pledează pentru o Europă puternică şi în favoarea prieteniei cu SUA

Externe 28 August 2007 / 00:00 543 accesări

În primul său discurs de politică externă rostit după alegeri, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a pledat, luni, pentru o Europă puternică şi în favoarea prieteniei cu SUA, cerînd însă şi “stabilirea unui orizont clar de timp pentru retragerea trupelor străine din Irak” şi pledînd pentru “o deschidere condiţionată faţă de Iran”.

“Mă număr printre cei care cred că nu există o Franţa puternică fără Europa”, a spus Sarkozy, în discursul susţinut în faţa ambasadorilor francezi reuniţi la Paris. Construcţia europeană va rămîne prioritatea absolută a politicii externe franceze, a adăugat el, referindu-se şi la posibilitatea relansării negocierilor de aderare a Turciei la UE, dar precizînd că se pronunţă în continuare în favoarea unei asocieri între UE şi Ankara. De asemenea, Sarkozy şi-a exprimat speranţa că pînă la sfîrşitul anului va fi creat, în UE, “un comitet de reflecţie, format din 10 - 12 înţelepţi, la nivel foarte înalt”, pentru a răspunde întrebărilor legate de felul în care va arăta Europa în anii 2020 - 2030 şi de misiunile pe care şi le va asuma Uniunea. “Înţelepţii ar trebui să-şi prezinte concluziile şi propunerile înaintea alegerilor europene din iunie 2009”, a apreciat el. În continuare, Sarkozy a abordat relaţiile cu SUA. “Mă număr printre cei care cred că prietenia dintre SUA şi Franţa este la fel de importantă astăzi cum a fost şi în cursul ultimelor două secole, însă este necesară definirea unui orizont clar de timp pentru retragerea trupelor străine din Irak. Tragedia irakiană nu ne poate lăsa indiferenţi. Franţa a fost, graţie lui Jacques Chirac, este şi rămîne ostilă acestui război declanşat de ofensiva americană din 2003. Nu există altă soluţie în afara celei politice. Această soluţie politică presupune marginalizarea grupurilor extremiste şi un proces sincer de reconciliere naţională”. În ceea ce priveşte Iranul, Sarkozy a afirmat că “Franţa susţine politici care să ofere o deschidere, în cazul în care regimul de la Teheran îşi respectă obligaţiile în domeniul nuclear. Un Iran care dispune de armă nucleară este inacceptabil pentru mine”, a spus Sarkozy, apreciind că “actuala criză provocată de Teheran este, fără îndoială, cea mai gravă dintre cele aflate în desfăşurare în lume”. Preşedintele francez a declarat luni că se pronunţă şi în favoarea unui dialog cu Siria în cazul în care regimul de la Damasc susţine proiectul de soluţionare a crizei politice din Liban.

Nicolas Sarkozy a invitat Rusia să renunţe la “brutalitatea” cu care îşi afirmă statutul redescoperit şi să contribuie pozitiv la problemele internaţionale. “Rusia îşi impune revenirea pe scena mondială jucînd cu o anumită brutalitate atuurile de care dispune, în special cele legate de petrol şi gaze, în timp ce lumea, în special Europa, speră ca ea să aibă o contribuţie importantă şi pozitivă la reglementarea problemelor contemporane pe care statutul său regăsit o justifică”, a declarat Sarkozy. În timpul campaniei electorale din Franţa, Sarkozy s-a delimitat, în ceea ce priveşte Rusia, de predecesorul său, Jacques Chirac, considerat de Moscova drept un aliat personal. În încheierea discursului său, preşedintele francez a declarat, luni, că G8 ar trebui să se transforme în G13, prin includerea Chinei, Indiei, Mexicului, Braziliei şi Africii de Sud în grupul celor mai industralizate state din lume.



12