Nicușor Constantinescu, în fața instanței Curții de Apel Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nicușor Constantinescu, în fața instanței Curții de Apel Constanța

Eveniment 13 Noiembrie 2014 / 14:42 208 accesări

Președintele ales al CJC Constanța se află la această oră în fața magistraților de la Curtea de Apel Constanța, unde este analizată contestația formulată împotriva mandatului de arestare preventivă existent pe numele său. Constantinescu a depus documente care arată că poate urma tratamentul oncologic de care are nevoie și în Turcia și în Belgia. El a mai arătat instanței constănțene că nu a beneficiat de niciun fel de consult de specialitate după internarea sa la Spitalul penitenciar Rahova. Mai mult, din documentele înaintate instanței reiese că tratamentul de care are nevoie nu se poate realiza în sistemul penitenciar și că are nevoie să fie lăsat în libertate pentru a se putea trata corespunzător. Constantinescu i-a spus judecătorului că nu a apucat să vadă motivarea instanței și nici să stea de vorbă cu avocatul său și nici nu știe ce conține motivarea, adică nu cunoaște argumentele în baza cărora a fost confirmat mandatul de arestare emis de Tribunalul Constanța.

După ce a fost lăsat să studieze motivarea, Nicușor Constantinescu a spus „văd că motivarea face referire la afirmațiile procurorului și nu a luat în calcul ceea ce am spus eu în instanță. Nu m-am sustras niciodată de la cercetare, nici anterior primei plecări în Statele Unite, nici la plecarea în Turcia, pe care am făcut-o cu aprobarea procurorilor DNA. M-am reîntors în România după ce am fost consultat la clinica Neolife, care mi-a recomandat pentru acest cancer în stadiul 9 o intervenție robotizată în SUA și radioterapie adjuvantă, care se putea face și în clinica Neolife din Turcia. Acesta este de altfel și motivul pentru care am venit de bunăvoie la începutul lunii noiembrie în țară via Istanbul. (...) În aeroport m-am prezentat la poliția de frontieră și le-am spus că am venit pentru o consultație medicală, unde sunt cazat, numărul de telefon și că pot fi căutat dacă e nevoie”.

Întrebat cum a plecat în Statele Unite, Constantinescu a spus că, pe 1 august, a aflat despre hotărârea Curții de Apel București, potrivit căreia i s-a ridicat controlul judiciar. „M-am consultat cu avocatul și am văzut că nu mai am nicio obligație să înștiințez anchetatorii despre starea mea de sănătate.În această ordonanță a procurorului, prin care mi s-a încuviințat plecarea necondiționată, doar cu obligația de a înștiința anchetatorii despre starea mea de sănătate. Nu am fost citat. Am citit doar ce spunea presa. Nu știam că au fost date termene de judecată”, a mai precizat președintele ales al CJC.

Nicușor Constantinescu a spus în fața instanței că, la acea vreme, nu știa că se ia în calcul arestarea sa preventivă. El mai precizează că a informat întotdeauna despre adresa la care poate fi găsit. Aceste date au fost transmise ambasadei României din Statele Unite. „Ar fi trebuit ca, atât cât am stat acolo, atașatul (n.r. ambasadei României) să vină să mă vadă, dar nu s-a interesat niciodată de starea mea, nici măcar telefonic. De aceea am depus plângere penală împotriva lui. Nu este adevărat că s-a pus problema încarcerării și nici nu am avut brățară”, a precizat Nicușor Constantinescu.

Conform Convenției de la Haga, România și Statele Unite își recunosc reciproc documentele. Constantinescu spune că a prezentat, constant, mai multe documente, care au fost însă contestate ca fiind false de către autoritățile române. Mai mult, s-au făcut interpretări pe marginea acestor documente emise de partea americană.

„Știind că îmi expiră viza pe 8, am mandatat avocatul din Statele Unite pentru a efectua demersurile de prelungire a vizei. (...) Avocatul m-a înștiințat că cererea de viză a fost admisă. Avocata mea a fost chemată la Serviciul pentru Imigranți din SUA (ICE) pentru discuții, apoi am mers și eu de bună voie cu ea. Directorul adjunct al ICE mi-a spus pe 21 octombrie 2014 că s-a interesat la instituțiile americane, la ambasada SUA din București despre starea mea medicală. Pentru că afirmațiile mele s-au confirmat, mi-a zis că pot rămâne în Statele Unite cât se poate, doar să îl informez dacă plec din New York”, a mai declarat Constantinescu în fața instanței Curții de Apel.

- știre în curs de actualizare -



12