Nicu Constantin, înmormîntat în aplauze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nicu Constantin, înmormîntat în aplauze

Justiție 21 Septembrie 2009 / 00:00 1395 accesări

Rude, prieteni, localnici şi admiratori s-au adunat sîmbătă, la Eforie Sud, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe regretatul actor Nicu Constantin, trecut în nefiinţă la data de 15 septembrie, la vîrsta de 70 de ani. Potrivit dorinţei sale, artistul a fost înmormîntat în cimitirul din localitatea natală, Eforie Sud, unde a fost numit şi va rămîne pentru totdeauna „cetăţean de onoare”. Cortegiul funerar a sosit de la Bucureşti, sîmbătă dimineaţa, sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului fiind întîmpinat, în jurul orei 11.45, de familie, rude, prieteni şi localnici, care au dorit astfel să-i aducă un ultim omagiu lui Nicu Constantin. Printre cei prezenţi la casa actorului omagiu s-a aflat şi actorul constănţean Jean Constantin, care a specificat că are multe amintiri frumoase cu Nicu Constantin, din turneele făcute împreună pe litoral. „Am jucat cu el în foarte multe spectacole pe litoral. Fără noi, fără mine şi Nicu Constantin nu era spectacol. Vară de vară jucam”, a precizat Jean Constantin.

„Nu credeam să ajung să mă văd cu maestrul Nicu Constantin, cu nea Nicu cum îi spuneam eu şi nu numai eu, să ne... revedem la Eforie Sud, pentru a-l conduce pe ultimul drum. De obicei, ne vedeam vara, şi la Eforie şi la Bucureşti, iar cînd veneam pe aici, se vedea că era de-al locului: mă ducea să-i văd prietenii, pe fratele său mai mic. Era pentru mine o încîntare, mă ţineam după el pentru că aveam ce învăţa. Învăţam mult din secretele comediei de la nea Nicu”, a spus actorul Tudorel Filimon, care a apărut alături de „nea Nicu” pe micul ecran de multe ori în scheciuri şi scenete umoristice, în special de Revelion. „A fost un mare actor, un... imens actor. Acolo unde apărea, strălucea. El nu avea cum să treacă neobservat. Rămînea în mintea omului, lumea rîdea cu pofta, nu rîdea de complezenţă. E o mare pierdere şi sper ca cei care vor continua această meserie a teatrului de revistă să ştie că au nişte modele extraordinare de urmat, iar unul din aceste modele este cel pe care-l conducem acum pe ultimul drum. Dumnezeu să-l ierte!”, a spus actorul Tudorel Filimon, care, în calitate de consilier al ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, a ţinut să transmită condoleanţe şi din partea ministrului Theodor Paleologu.

„Era bine dacă mai trăia cel puţin zece ani”

În aşteptarea sosirii cortegiului funerar la biserica cu hramul „Naşterea Sfîntului Ioan Botezătorul”, localnicii care s-au adunat cu mic cu mare, în curtea şi în faţa lăcaşului de cult, pentru a-i aduce un omagiu marelui actor pe care l-a dat României urbea lor, au deplîns trecerea artistului la cele veşnice. „A fost un artist bun. Era bine dacă mai trăia cel puţin zece ani”, a spus o bătrînă din Eforie, către vecina sa. „L-am cunoscut pe acest mare actor din 1945, cînd era copil, în Eforie Sud. Era un băiat cuminte, liniştit, în perioada aceea. Ori de către ori venea în staţiune era un om respectuos, nu făcea deosebire între cei cu funcţii mari şi ceilalţi”, îşi aminteşte Gheorghe Chivulescu.

Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie. Înaltul ierarh a ţinut şi un discurs, specificînd că l-a cunoscut pe marele actor în urmă cu 18 ani. Acesta a rostit cuvinte de încurajare, ca şi cum ar fi fost rostite de însuşi Nicu Constantin, familiei regretatului actor: soţia Măndiţa, fiul Răzvan şi fraţii Gheorghe, Constantin şi Lică.

Ultimul omagiu

La intrarea în cimitirul din localitate, suporterii echipei Rapid au afişat un banner pe care scria „Rapidiştii nu te vor uita”, actorul fiind un mare susţinător al echipei feroviare. În cimitir, actorul Tudorel Filimon a transmis un cuvînt de adio din partea foştilor colegi de teatru ai lui Nicu Constantin, iar în momentul în care coşciugul a fost coborît în groapă, cele peste o sută de persoane prezente la funeralii au început să aplaude. Printre cei care i-au adus un ultim omagiu, depunînd coroane de flori, la sicriul cu trupul neînsufleţit al marelui actor, la Bucureşti sau în Eforie Sud, se numără: primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, primarul sectorului 2 Bucureşti, Neculai Onţanu, cu specificarea „Nu te voi uita, prieten drag!”, Spitalul Militar, secţia Anestezie şi Terapie Intensivă (A. T. I. ), Casa de Cultură a Sindicatelor Constanţa, Casa de Cultură Eforie, precum colegul său de scenă, Jean Constantin, care şi-a exprimat „regretele eterne”.

Nicu Constantin s-a născut la 31 iulie 1939, la Eforie Sud, în judeţul Constanţa. actorul a absolvit Şcoala de Marină la Constanţa şi Şcoala de Arte din Bucureşti. Între anii 1960-2000, acesta a fost vedetă a Teatrului Satiric „Constantin Tănase\" din Bucureşti, unde a susţinut peste 9.000 de reprezentaţii. Între 1979 şi 1982, Nicu Constantin a fost actor al Teatrului Naţional de Operetă. Nicu Constantin a jucat, de-a lungul carierei, şi în aproximativ 28 de filme, printre care „Împuşcături pe portativ” (1966), „Vin cicliştii” (1968), „Alo, aterizează străbunica” (1981) şi „Ministerul comediei” (1999). Actorul a publicat şi un volum autobiografic: „Ochelarii miraculoşi”. Marele actor de comedie a fost distins cu Ordinul Cultural, clasa I, medalii şi decoraţii pentru activitatea sa artistică, titlul de Societar la Teatrul Naţional de Operetă, premiul special pentru teatru de revistă la Gala UNITER din 2005, precum şi premiul UNITER pentru întreaga activitate, în 2006.

Nicu Constantin a trecut la cele veşnice la 15 septembrie, în urma unui stop cardio-respirator, după ce a fost internat, timp de peste patru luni, la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă din capitală, pentru suferinţe pulmonare severe. Joi şi vineri, admiratorii i-au putut aduce un ultim omagiu lui Nicu Constantin, trupul acestuia fiind depus la Biserica Icoanei din Capitală.



12