Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța (CJC) Nicușor Constantinescu ar putea afla joi, 14 iulie, decizia finală în dosarul împăduririlor. Este vorba despre dosarul în care Constantinescu a fost judecat de punerea în aplicare a unor hotărâri CJC privind amplasarea perdelelor forestiere de protecție agricolă și plantarea de pomi fructiferi. De asemenea, în același caz, Nicușor Constantinescu a fost judecat și pentru asigurarea de locuințe pentru medici de renume transferați la Constanța pentru a profesa la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța. Printre altele, Constantinescu este acuzat pentru că... oile și caprele au mâncat copacii plantați în cadrul acestor programe. O altă acuzație este legată de faptul că mai mulți pomi fructiferi ar fi fost plantați în curțile bisericilor, școlilor, grădinițelor și ale altor instituții, și nu pe câmp, sau pentru că a încurajat plantarea de pomi fructiferi în rândul elevilor și asistaților social. Alături de Constantinescu, au fost trimiși în judecată alte 18 persoane fizice și juridice. Printre acestea se numără mai mulți foşti sau actuali angajați CJC şi ai Regiei Autonome Județeane de Drumuri și Poduri (RAJDP - instituție din subordinea CJC care s-a ocupat de plantări), Felicia Tăicuțu, Titi Cenușă, Adrian Gâmbuțeanu, Gică Ene, Ionuț Țițimeaua, Tudorel Pârvu, Bogdan Dima Gavrilă, Lucian Simion, Constantin Vlăducă, notarul public Ruxandra Darie, fostul primar al comunei Lipnița Florin Onescu, secretarul aceleiași comune, Nela Geileanu, și mai mulți oameni de afaceri din Constanța (Costică Zelcă, Victor Aurelian Coman şi Daniel Dan Popa). De asemenea, printre persoanele juridice implicate în acest dosar se află RAJDP, și societățile comerciale Rom Coman SRL și STOP SRL.
MARTORII AU CONTRAZIS ACUZAȚIILE PROCURORILOR
Toți cei menționați au fost trimiși în judecată la jumătatea lui noiembrie 2014, dosarul ajungând pe rolul Curții de Apel București. De atunci și până acum, au fost audiați aproape toți primarii din județul Constanța, angajați ai RAJDP și mai mulți funcționari publici care au fost implicați în aceste proiecte. Cei mai mulți au demontat acuzațiile procurorilor, confirmând, în fața instanței, faptul că proiectul inițiat de Constantinescu s-a dovedit a fi vital pentru prevenirea deșertificării în localitățile pe care le conduc. „Campania de împădurire a terenurilor degradate este nemaipomenit de bună și aș vrea să continue. Am recunoscut în fața instanței că am cerut CJC să ne mai aloce câțiva puieți, pentru a mai planta în câteva zone din localitate. Totodată, mi se pare nedrept ca președintele CJC să fie acuzat pentru faptul că animalele au provocat distrugeri în livezi și păduri. Crescătorii care își lasă animalele nesupravegheate ar trebui pedepsiți”, a spus primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, unul dintre edilii audiați în acest dosar.
A TREIA PRONUNȚARE PENTRU CONSTANTINESCU?
În acest caz, judecătorii au două variante: fie îl achită pe Nicușor Constantinescu, fie îl condamnă. În cazul în care magistrații vor opta pentru a doua posibilitate, ar fi a treia condamnare dispusă împotriva fostului președinte CJC în doar câteva săptămâni. Amintim că, luni, 27 iunie, Tribunalul București l-a condamnat la șase ani de închisoare, în dosarul eolienelor, sentința nefiind definitivă. Două zile mai târziu (miercuri, 29 iunie) el a fost condamnat definitiv de magistrații Curții de Apel Constanța, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul privind presupusa subfinanțare a Centrului Militar Zonal. În acest caz, decizia este definitivă, Constantinescu ispășindu-și pedeapsa la Penitenciarul Poarta Albă. Decizia Curţii de Apel Bucureşti în dosarul împăduririlor nu este definitivă.