În ultimul an și jumătate am asistat la o sarabandă a dosarelor deschise pe numele președintelui Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu. Dacă nu a fost DNA Constanța, a fost DNA București, care i-a întocmit șefului CJC nu unul, ci mai multe dosare penale. S-a ajuns la situația în care, practic, Constantinescu este anchetat și judecat pentru aproape orice proiect realizat pentru județul Constanța. Culmea este că Nicușor Constantinescu este acuzat, alături de numeroși funcționari publici și primari, pentru că a inițiat, votat și dus la îndeplinire hotărâri de Consiliu Județean, fapte care, într-o țară normală, pot face cel mult obiectul cercetării administrative și nicidecum penale. În această luptă împotriva lui Constantinescu s-a implicat și Agenția Națională de Integritate (ANI), instituția care a fost condusă până de curând de Horia Georgescu, personaj aflat în prezent în arest preventiv, fiind acuzat că, în vremea când era membru al Autorității Naționale de Restituirea Proprietăților, a avizat dosare cu despăgubiri supraevaluate, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 75 de milioane de euro. Mai nou, ANI cere DNA să îl cerceteze pe Constantinescu pentru conflict de interese în legătură cu mai multe contracte privind organizarea de către CJC a competiţiei internaţionale ”Centura de Aur” la box, în 2013. Potrivit ANI, în urma evaluării, ”au rezultat indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, întrucât, în perioada exercitării funcției, Constantinescu a încheiat prin atribuire directă un contract de prestări servicii și zece acte adiționale, semnate între CJC și SC Conpress Holding SRL, în urma cărora asociații firmei au obținut 2.404.913,24 lei (aproximativ 556.000 de euro)”. La fel cum a procedat și în alte situații, ANI a mers pe "suspiciuni rezonabile", acuzându-l că a fost, cu 11 ani înainte de data încheierii contractelor în speță, asociat al firmei Conpress Holding SRL (în perioada 23 mai 1994 - 4 aprilie 2002), fiind partener de afaceri cu Gabriel Sorin Strutinsky, Sanda Ciocoiu, Mihail Gheorghe Cârciog, ”persoane fizice cu care este asociat și în prezent în cadrul altor societăți comerciale” (SC Xenoti SRL, care deține Complexul ”Flora” Mamaia), potrivit referatului ANI. Poate ar trebui să le spună cineva inspectorilor ANI că Mihail Gheorghe Cârciog a trecut în nefiinţă în Anno Domini 2011.
ACUZE ANI mai susține că, în contextul evenimentului ”Centura de Aur”, CJC, prin președintele Nicuşor Constantinescu, a încheiat cu agenția de turism SC Icar Tours Constanţa SRL un contract-cadru de comercializare a pachetelor de servicii turistice, în valoare de 22.000 de lei.
REACŢIE Întrebat despre această cerere a ANI, Constantinescu a spus: ”Nu ştiu nimic de noul dosar făcut de ANI. M-au sunat şi pe mine jurnaliştii, ce să ştiu? Dar la câte dosare abuzive s-au făcut, ce mai contează unul în plus? Aşadar, nu mi s-a solicitat oficial un punct de vedere, deci sesizarea inspectorilor ANI este abuzivă şi ilegală! Aceleaşi acuzaţii se regăsesc în dosarul 200, pentru care am fost arestat abuziv în februarie a.c. Pot fi cercetat de două ori pe aceleaşi acuzaţii? Bineînţeles că voi depune plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva inspectorului ANI!”.